Krewetki z porem i rozmarynem zapiekane w cieście francuskim

Proste i szybkie w przygotowaniu krewetki z dodatkiem pora i rozmarynu zapiekane w cieście francuskim to danie, które miło zaskoczy każdego gościa. Nie wymaga dużo pracy – a pięknie się prezentuje i wybornie smakuje

Danie: Kolacja

Osób: 4

Czas: Do 1h

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Białko mleka krowiego, Gluten, Soja

Danie: Kolacja

Osób: 4

Czas: Do 1h

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Białko mleka krowiego, Gluten, Soja


Ocena

5.00/5

Oceń przepis

Ocena

5.00/5

Oceń przepis

Składniki

  • 200 g krewetek
  • 2 łyżki sosu sojowego
  • 2 ząbki czosnku
  • 12 małych gałązek rozmarynu
  • 50 g tartego parmezanu
  • ½ pora
  • 1 opakowanie ciasta francuskiego

Przygotowanie

Krok 1

Pora kroimy w plastry. Krewetki oczyszczamy.



Krok 2

Czosnek obieramy i przeciskamy przez praskę. Mieszamy sos sojowy z czosnkiem i w tak powstałej marynacie marynujemy krewetki i plastry pora przez 30 minut.



Krok 3

Nastawiamy piekarnik na 200 stopni C. Odsączamy krewetki i pora. Z ciasta francuskiego wycinamy 12 okręgów, które umieszczamy w foremkach do babeczek.



Krok 4

Do każdej foremki wkładamy krewetki, pora, gałązki rozmarynu, a następnie posypujemy parmezanem. Pieczemy przez około 15 minut, aż ciasto francuskie się zarumieni.



Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.