CIASTO DYNIOWY 3 BIT

Autor:

Aneta Gwiner

Danie: Deser

Osób: 4

Czas: Powyżej 1h

Poziom trudności: Łatwe

Ze śmietanką

Przepis konkursowy - konkurs Przepis d(y)nia

Danie: Deser

Osób: 4

Czas: Powyżej 1h

Poziom trudności: Łatwe

Ze śmietanką

Przepis konkursowy - konkurs Przepis d(y)nia


Ocena

-/5

Oceń przepis

Ocena

-/5

Oceń przepis

BISZKOPT

  • 5 jajek
  • 5 łyżek cukru
  • 1,5 łyżki mąki
  • 1 łyżka bułki tartej
  • 1,5 łyżki kakao
  • 2 łyżki orzechów włoskich mielonych
  • 1/3 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 łyżka oleju
  • szczypta soli

KREM Z DYNI

  • KREM Z DYNI,
  • 1/2 szkl. puree z dyni
  • 300 g masła ŁACIATE
  • 2 cukry wanilinowe
  • 2 szkl. mleka ŁACIATE
  • 1 budyń śmietankowy
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • 3 żółtka
  • 2 łyżki cukru

KREM ŚMIETANKOWY

  • 500 ml śmietanki 30% ŁACIATA
  • 1/2 szkl. puree z dyni
  • 2 łyżki cukru pudru
  • 4 łyżeczki żelatyny
  • 1/3 szkl. wody
  • DODATKOWO,
  • 44 szt. herbatników
  • 300 g dżemu truskawkowego

Przygotowanie

PRZYGOTOWUJEMY BISZKOPT

Przygotowujemy biszkopt: białka ubić na sztywną pianę wraz z solą. Dodajemy cukier oraz żółtka. Wymieszać. Dodać cukier, bułkę tartą, mąkę, proszek do pieczenia, orzechy, kakao oraz olej i wymieszać delikatnie do połączenia się składników. Ciasto wylać do formy i piec 20 min temp 180 st. Wystudzić.



PRZYGOTOWUJEMY KREM DYNIOWY

Przygotowujemy krem z dyni: połowę mleka podgrzać z cukrem do rozpuszczenia się cukru. W drugiej połowie mleka rozpuścić budyń, mąkę, żółtka oraz puree z dyni. Masę dodać do gorącego mleka z cukrem. Ugotować budyń. Masło ucieramy z cukrem waniliowym. Dodać do budyniu dyniowego. Wymieszać do połączenia się składników.



PRZYGOTOWUJEMY KREM ŚMIETANKOWY

Przygotowujemy krem śmietanowy: żelatynę rozpuszczamy w gorącej wodzie. Ubić schłodzoną śmietankę. Do śmietanki dodać pure z dyni oraz cukier puder. Wymieszać dokładnie. Górną część biszkoptu odcinamy i kruszymy na wiór. Na drugą grubsza warstwę wylewamy krem z dyni. Na krem z dyni układamy biszkopty a na nie smarujemy dżem truskawkowy. Dżem przykryć 2 warstwą herbatników. Na sam wierzch wylewamy krem śmietanowy i przykrywamy go pokruszonym ciastem biszkoptowym. Odłożyć ciasto do lodówki na kilka godzin.



Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.