Krokiety wieprzowe

Krokiety z mięsem to danie, które zna każdy. Tu w wersji z mięsem wieprzowym. Idealne jako dodatek do czerwonego barszczu lub jako osobne danie.

Danie: Obiad

Osób: 4

Czas: Powyżej 1h

Poziom trudności: Średnie

Alergeny: Białko mleka krowiego, Gluten, Jajko kurze

Danie: Obiad

Osób: 4

Czas: Powyżej 1h

Poziom trudności: Średnie

Alergeny: Białko mleka krowiego, Gluten, Jajko kurze


Ocena

5.00/5

Oceń przepis

Ocena

5.00/5

Oceń przepis

Składniki:

  • 500 g łopatki wieprzowej
  • 100 g pieczarek
  • 2 cebule
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 łyżeczka pieprzu
  • 4 łyżki oleju
  • 1 szklanka bułki tartej
  • 2 jajka
  • 4 łyżki oleju do smażenia

Naleśniki:

  • 1 szklanka mąki
  • 2 jajka
  • 1 szklanka mleka
  • ½ szklanki wody
  • ¼ łyżeczki soli
  • 2 łyżki oleju
  • 5 łyżek oleju do smażenia

Przygotowanie

Krok 1

Mieszamy wszystkie składniki na ciasto naleśnikowe, aby nie powstały grudy. Na rozgrzanej patelni smażymy placki naleśnikowe i odstawiamy, aby ostygły.



Krok 2

Łopatkę wieprzową myjemy, osuszamy i drobno kroimy. Cebulę i pieczarki ścieramy na grubych oczkach. Mięso obsmażamy na rozgrzanym oleju przez 10 minut, po czym dodajemy pieczarki i cebulę. Całość dusimy ok. 10 minut.



Krok 3

Farsz nakładamy na placki naleśnikowe i zawijamy. Naleśniki obtaczamy w jajku i bułce tartej, a następnie smażymy na rozgrzanym oleju na złoto.



Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.