Przepyszne krokiety z dorsza i ziemniaków przekonają do siebie nawet sceptyków. Do wykonania krokietów można oczywiście użyć innej ryby o białym mięsie. Świetnie komponują się z sosami na bazie śmietany lub majonezu. Wystarczy surówka i pełnowartościowy posiłek gotowy.
Danie: Kolacja, Obiad
Osób: 4
Czas: Powyżej 1h
Poziom trudności: Łatwe
Alergeny: Gluten, Jajko kurze
Bez laktozy
Ziemniaki obrać i ugotować w osolonej wodzie. Całkowicie ostudzić.
Ziemniaki zmielić razem z rybą na dużych oczkach maszynki do mielenia.
Koperek dokładnie posiekać. W misce wymieszać ziemniaki i rybę z koperkiem, jajkami, bułką tartą, skórką cytrynową, solą, pieprzem i gałką muszkatołową.
W garnku rozgrzać olej do głębokiego smażenia.
Dłońmi formować krokiety. Włożyć do garnka i smażyć około 5 minut na złoty kolor. Odsączyć na ręczniku papierowym z nadmiaru tłuszczu.
Dodaj komentarz