Krokiety z dorsza

Przepyszne krokiety z dorsza i ziemniaków przekonają do siebie nawet sceptyków. Do wykonania krokietów można oczywiście użyć innej ryby o białym mięsie. Świetnie komponują się z sosami na bazie śmietany lub majonezu. Wystarczy surówka i pełnowartościowy posiłek gotowy.

Danie: Kolacja, Obiad

Osób: 4

Czas: Powyżej 1h

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Gluten, Jajko kurze

Bez laktozy

Danie: Kolacja, Obiad

Osób: 4

Czas: Powyżej 1h

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Gluten, Jajko kurze

Bez laktozy


Ocena

-/5

Oceń przepis

Ocena

-/5

Oceń przepis

Składniki:

  • - 550 g ziemniaków,
  • - 300 g filetu z dorsza,
  • - 2 jajka,
  • - 2 łyżki bułki tartej,
  • - 1 pęczek koperku,
  • - 1 łyżeczka soli,
  • - ½ łyżeczki pieprzu,
  • - ½ łyżeczki gałki muszkatołowej,
  • - skórka otarta z 1 niewoskowanej cytryny

Dodatkowo:

  • - olej do głębokiego smażenia

Przygotowanie

Krok 1

Ziemniaki obrać i ugotować w osolonej wodzie. Całkowicie ostudzić.



Krok 2

Ziemniaki zmielić razem z rybą na dużych oczkach maszynki do mielenia.



Krok 3

Koperek dokładnie posiekać. W misce wymieszać ziemniaki i rybę z koperkiem, jajkami, bułką tartą, skórką cytrynową, solą, pieprzem i gałką muszkatołową.



Krok 4

W garnku rozgrzać olej do głębokiego smażenia.



Krok 5

Dłońmi formować krokiety. Włożyć do garnka i smażyć około 5 minut na złoty kolor. Odsączyć na ręczniku papierowym z nadmiaru tłuszczu.



Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.