Masełko ziołowe stanowi wręcz idealny dodatek do mięsa - w tym również do jagnięciny. Warto przygotować jednorazowo większą jego ilość i mieć je zawsze pod ręką, gdy przyjdzie na nie ochota - masło to można bawiem zamrozić i rozmrażać porcjami w razie potrzeby. Nadaje ono potrawom wspaniały smak i zapach. Kotleciki jagnięce z masłem ziołowym nie mają sobie równych!
Danie: Obiad
Osób: 4
Czas: Do 1h
Poziom trudności: Średnie
Alergeny: Białko mleka krowiego, Gluten
Czosnek oraz cebulę smażymy na patelni z dodatkiem 1 łyżki masła przez ok. 5 minut i ochładzamy. Pozostałe masło zostawiamy w ciepłym miejscu, aby trochę zmiękło.
Wszystkie zioła i przyprawy mieszamy ze sobą, dodajemy do nich cebulkę z czosnkiem i pozostały kawałek miękkiego masła. Całość dokładnie mieszamy i odstawiamy do lodówki (jeśli planujemy je zużyć w całości szybko) lub zamrażarnika (jeśli planujemy je porcjować).
Kotlety jagnięce smarujemy lekko masełkiem ziołowym i pieczemy na grillu. Na ciepłe kotlety kładziemy ponownie masełko ziołowe.
Dodaj komentarz