Proste jagnięce kotleciki z aromatycznym masełkiem ziołowym

Masełko ziołowe stanowi wręcz idealny dodatek do mięsa - w tym również do jagnięciny. Warto przygotować jednorazowo większą jego ilość i mieć je zawsze pod ręką, gdy przyjdzie na nie ochota - masło to można bawiem zamrozić i rozmrażać porcjami w razie potrzeby. Nadaje ono potrawom wspaniały smak i zapach. Kotleciki jagnięce z masłem ziołowym nie mają sobie równych!

Danie: Obiad

Osób: 4

Czas: Do 1h

Poziom trudności: Średnie

Alergeny: Białko mleka krowiego, Gluten

Danie: Obiad

Osób: 4

Czas: Do 1h

Poziom trudności: Średnie

Alergeny: Białko mleka krowiego, Gluten


Ocena

5.00/5

Oceń przepis

Ocena

5.00/5

Oceń przepis

Składniki:

  • - 100 g masła
  • - 1 łyżka czosnku
  • - 80 g cebuli
  • - 30 g bułki tartej
  • - 1 łyżeczka kuminu mielonego
  • - 1 łyżeczka mielonego cynamonu
  • - ¼ łyżeczki pieprzu cayenne
  • - 3 łyżki posiekanej natki pietruszki
  • - 1 łyżka bazylii
  • - 30 g posiekanej kolendry
  • - 1 łyżka ziół prowansalskich
  • - 4 kotlety jagnięce
  • - 1 łyżeczka soli
  • - 1 łyżeczka pieprzu

Przygotowanie

Krok 1

Czosnek oraz cebulę smażymy na patelni z dodatkiem 1 łyżki masła przez ok. 5 minut i ochładzamy. Pozostałe masło zostawiamy w ciepłym miejscu, aby trochę zmiękło.



Krok 2

Wszystkie zioła i przyprawy mieszamy ze sobą, dodajemy do nich cebulkę z czosnkiem i pozostały kawałek miękkiego masła. Całość dokładnie mieszamy i odstawiamy do lodówki (jeśli planujemy je zużyć w całości szybko) lub zamrażarnika (jeśli planujemy je porcjować).



Krok 3

Kotlety jagnięce smarujemy lekko masełkiem ziołowym i pieczemy na grillu. Na ciepłe kotlety kładziemy ponownie masełko ziołowe.



Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.