Proste jagnięce kotleciki z aromatycznym masełkiem ziołowym

Masełko ziołowe stanowi wręcz idealny dodatek do mięsa - w tym również do jagnięciny. Warto przygotować jednorazowo większą jego ilość i mieć je zawsze pod ręką, gdy przyjdzie na nie ochota. Nadaje ono potrawom wspaniały smak i zapach. Kotleciki jagnięce z masłem ziołowym nie mają sobie równych!

Danie: Obiad

Osób: 4

Czas: Do 1h

Poziom trudności: Średnie

Alergeny: Białko mleka krowiego, Gluten

Danie: Obiad

Osób: 4

Czas: Do 1h

Poziom trudności: Średnie

Alergeny: Białko mleka krowiego, Gluten


Ocena

5.00/5

Oceń przepis

Ocena

5.00/5

Oceń przepis

Składniki:

  • 100 g masła Łaciate
  • 1 łyżka czosnku
  • 80 g cebuli
  • 30 g bułki tartej
  • 1 łyżeczka kuminu mielonego
  • 1 łyżeczka mielonego cynamonu
  • ¼ łyżeczki pieprzu cayenne
  • 3 łyżki posiekanej natki pietruszki
  • 1 łyżka bazylii
  • 30 g posiekanej kolendry
  • 1 łyżka ziół prowansalskich
  • 4 kotlety jagnięce
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 łyżeczka pieprzu

Przygotowanie

Krok 1

Cebulę i czosnek posiekaj. Następnie usmaż na rozgrzanej z 1 łyżką masła patelni. Smaż przez ok. 5 min, a następnie przestudź. Pozostałe masło zostaw w ciepłym miejscu, aby trochę zmiękło.



Krok 2

Wszystkie zioła i przyprawy wymieszaj dokładnie ze sobą. Dodaj do nich cebulkę z czosnkiem i pozostały kawałek miękkiego masła. Całość dokładnie wymieszaj. Odstaw do lodówki.



Krok 3

Kotlety jagnięce posmaruj lekko masełkiem ziołowym i upiecz na grillu, aż do zarumienienia z obu stron. Na ciepłe kotlety połóż ponownie masełko ziołowe. Smacznego!



Wskazówki

Pozostałe masełko ziołowe możesz przechowywać w lodówce lub zamrozić na później.

Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.