Wszystkie przygotowane składniki na ciasto naleśnikowe zmiksować i odłożyć na 15-20 minut. Następnie porcje ciasta wlewać na rozgrzaną patelnię i smażyć cienkie naleśniki.
Na łyżce rozgrzanego oleju zeszklić drobno pokrojoną cebulę. Liście jarmużu włożyć do wrzącej, osolonej wody i gotować 2-3 minuty. Osączyć, ostudzić, usunąć twarde łodygi, a resztę drobno posiekać. Do miski włożyć przeciśnięte przez praskę ugotowane ziemniaki, dodać kaszę, cebulę, pokruszony biały ser i posiekany jarmuż. Przyprawić do smaku solą i pieprzem, wymieszać.
Na usmażone naleśniki nałożyć porcję nadzienia, zawinąć boki i zwijać w roladki.
Następnie panierować w roztrzepanym jajku i bułce tartej. Rumienić ze wszystkich stron na rozgrzanym oleju. Usmażone osączyć na papierowym ręczniku.
Krokiety podawać z czerwonym barszczem lub sosem grzybowym.
Dodaj komentarz