Krokiety z kaszą jaglaną

Danie: Obiad

Osób: 4

Czas: Do 1h

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Gluten, Jajko kurze

Wegetariańskie

Danie: Obiad

Osób: 4

Czas: Do 1h

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Gluten, Jajko kurze

Wegetariańskie


Ocena

4.50/5

Oceń przepis

Ocena

4.50/5

Oceń przepis

Ciasto naleśnikowe:

  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 2 jajka
  • 1 szklanka mleka Łaciate
  • 1 szklanka wody
  • 0,5 łyżeczki soli
  • 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 łyżki oleju

Nadzienie:

  • 1 szklanka ugotowanej kaszy jaglanej
  • 15-20 dag ugotowanych ziemniaków
  • 20 dag białego sera
  • 1 cebula
  • 1 łyżka oleju
  • 3-4 liście jarmużu
  • Sól do smaku
  • Pieprz do smaku

Dodatkowo:

  • Jajko
  • Bułka tarta
  • Olej do smażenia

Przygotowanie

Krok 1

Wszystkie przygotowane składniki na ciasto naleśnikowe zmiksować i odłożyć na 15-20 minut. Następnie porcje ciasta wlewać na rozgrzaną patelnię i smażyć cienkie naleśniki.





Krok 2

Na łyżce rozgrzanego oleju zeszklić drobno pokrojoną cebulę. Liście jarmużu włożyć do wrzącej, osolonej wody i gotować 2-3 minuty. Osączyć, ostudzić, usunąć twarde łodygi, a resztę drobno posiekać. Do miski włożyć przeciśnięte przez praskę ugotowane ziemniaki, dodać kaszę, cebulę, pokruszony biały ser i posiekany jarmuż. Przyprawić do smaku solą i pieprzem, wymieszać.





Krok 3

Na usmażone naleśniki nałożyć porcję nadzienia, zawinąć boki i zwijać w roladki.





Krok 4

Następnie panierować w roztrzepanym jajku i bułce tartej. Rumienić ze wszystkich stron na rozgrzanym oleju. Usmażone osączyć na papierowym ręczniku.





Wskazówki

Krokiety podawać z czerwonym barszczem lub sosem grzybowym.

Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.