Łatwy tadżin na bazie łopatki jagnięcej

Tadżin z jagnięciną to potrawa niesamowicie rozgrzewająca i dobrze doprawiona. Wbrew pozorom jest to całkiem prosta potrawa, doskonale nadająca się na weekendowy obiad w gronie rodziny, albo kiedy spodziewamy się gości.

Danie: Obiad

Osób: 4

Czas: Powyżej 1h

Poziom trudności: Średnie

Alergeny: Białko mleka krowiego

Ze śmietanką

Danie: Obiad

Osób: 4

Czas: Powyżej 1h

Poziom trudności: Średnie

Alergeny: Białko mleka krowiego

Ze śmietanką


Ocena

4.00/5

Oceń przepis

Ocena

4.00/5

Oceń przepis

Składniki:

  • - 2 łyżki oliwy z oliwek
  • - 900 g łopatki jagnięcej
  • - 3 cebule
  • - 2 marchewki
  • - 2 papryki
  • - 6 pomidorów
  • - 2 ząbki czosnku
  • - 2 łyżki curry
  • - 1 łyżeczka papryki w proszku
  • - 1 łyżka soli
  • - 1 łyżka pieprzu
  • - 30 g kolendry
  • - 150 ml Śmietanki Łaciatej 18%
  • - ½ szkanki czerwonego wina

Przygotowanie

Krok 1

W naczyniu żaroodpornym podgrzewamy oliwę. Następnie dodajemy jagnięcinę, pokrojoną w kostkę paprykę, marchewki i cebulę. Całość smażymy przez 5 minut. Później mieszamy pomidory, czosnek, curry i paprykę w proszku. Doprawiamy solą i pieprzem i dodajemy do mięsa.



Krok 2

Wszystko dokładnie mieszamy. Dalej dodajemy ok. pół litra wody, czerwone wino i dusimy przez 40 minut. Dodajemy kolendrę, po czym dusimy przez kolejne 30 minut.



Krok 3

Przed podaniem dodajemy śmietankę Łaciatą i mieszamy.



Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.