Krokiety z krewetek z miętą

Krokiety z krewetek są wyśmienitym i prostym w przygotowaniu daniem. Ta delikatna i chrupiąca potrawa może być podawana jako danie główne lub dodatek na obiad.

Danie: Kolacja

Osób: 4

Czas: Do 30 min

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Białko mleka krowiego, Gluten, Jajko kurze, Skorupiaki

Danie: Kolacja

Osób: 4

Czas: Do 30 min

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Białko mleka krowiego, Gluten, Jajko kurze, Skorupiaki


Ocena

5.00/5

Oceń przepis

Ocena

5.00/5

Oceń przepis

Składniki:

  • 450 g ugotowanych krewetek
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 łyżeczka czerwonej papryczki chilli
  • 1 cebula
  • 1 łyżeczka rozmarynu
  • 1 łyżeczka mielonego czarnego pieprzu
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 jajko
  • 150 g bułki tartej
  • 100 g masła
  • kilka listków mięty

Przygotowanie

Krok 1

Krewetki obrane ze skorupek gotujemy przez 3 minuty w odrobinie wody. Następnie przekładamy je do miski i dodajemy czosnek, paprykę, rozmaryn, cebulę, miętę, pieprz i sól. Całość mielimy.



Krok 2

Powstałą masę, po wystudzeniu dokładnie mieszamy z jajkiem. Przygotowujemy krokiety wielkości około 6 cm. Obtaczamy dokładnie każdą stronę w bułce tartej i smażymy przez 5 minut z każdej strony do zarumienienia.






Wyślij przepis

Zobacz także

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.