Tagliatelle z kurczakiem i szpinakiem

Szpinak jest bardzo zdrowy i powinniśmy go jeść jak najczęściej. Dobrze przyrządzony i doprawiony czosnkiem może stanowić idealny dodatek do dania głównego. Tagliatelle z czosnkiem i szpinakiem to pomysł na pyszny, szybki i zdrowy obiad.

Danie: Obiad

Osób: 2

Czas: Do 30 min

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Białko mleka krowiego, Gluten

Ze śmietanką

Danie: Obiad

Osób: 2

Czas: Do 30 min

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Białko mleka krowiego, Gluten

Ze śmietanką


Ocena

5.00/5

Oceń przepis

Ocena

5.00/5

Oceń przepis

Składniki:

  • 250 g makaronu tagliatelle
  • 2 piersi z kurczaka
  • 250 g szpinaku
  • 3 cebule
  • 4 ząbki czosnku
  • 2 łyżki ziół prowansalskich
  • 1 łyżeczka curry
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 łyżeczka pieprzu
  • 3 łyżki śmietanki Łaciatej 30%
  • 2 łyżki masła
  • 50 g parmezanu

Przygotowanie

Krok 1

Tagliatelle gotujemy al dente i odcedzamy. Szpinak myjemy. Cebulę obieramy i kroimy w drobną kostkę. Czosnek obieramy i przeciskamy przez praskę.



Krok 2

Piersi z kurczaka myjemy i kroimy w kostkę, a następnie obsmażamy lekko na maśle i posypujemy curry. Dodajemy cebulkę i 1/3 czosnku. Wszystko razem smażymy przez ok. 5 minut.



Krok 3

Dodajemy szpinak, zioła prowansalskie i przyprawy. Razem dusimy przez 5 minut, po czym dorzucamy resztę czosnku.



Krok 4

Dodajemy śmietankę Łaciatą i chwilę dusimy. Dodajemy ugotowany makaron i całość mieszamy. Posypujemy startym parmezanem.



Wskazówki

Surowego kurczaka najlepiej dużo wcześniej przyprawić i włożyć do lodówki na kilka godzin, aby “przeszedł” przyprawami.

Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.