Szpinak jest bardzo zdrowy i powinniśmy go jeść jak najczęściej. Dobrze przyrządzony i doprawiony czosnkiem może stanowić idealny dodatek do dania głównego. Tagliatelle z czosnkiem i szpinakiem to pomysł na pyszny, szybki i zdrowy obiad.
Danie: Obiad
Osób: 2
Czas: Do 30 min
Poziom trudności: Łatwe
Alergeny: Białko mleka krowiego, Gluten
Ze śmietanką
Tagliatelle gotujemy al dente i odcedzamy. Szpinak myjemy. Cebulę obieramy i kroimy w drobną kostkę. Czosnek obieramy i przeciskamy przez praskę.
Piersi z kurczaka myjemy i kroimy w kostkę, a następnie obsmażamy lekko na maśle i posypujemy curry. Dodajemy cebulkę i 1/3 czosnku. Wszystko razem smażymy przez ok. 5 minut.
Dodajemy szpinak, zioła prowansalskie i przyprawy. Razem dusimy przez 5 minut, po czym dorzucamy resztę czosnku.
Dodajemy śmietankę Łaciatą i chwilę dusimy. Dodajemy ugotowany makaron i całość mieszamy. Posypujemy startym parmezanem.
Surowego kurczaka najlepiej dużo wcześniej przyprawić i włożyć do lodówki na kilka godzin, aby “przeszedł” przyprawami.
Dodaj komentarz