Sałatka z grillowanymi krewetkami i cukinią

Oliwę wymieszać z czosnkiem przeciśniętym przez praskę. Oczyszczone krewetki umyć, osuszyć papierowym ręcznikiem. Skropić sokiem z cytryny i oliwą, oprószyć solą i pieprzem, przykryć folią spożywczą, odłożyć w chłodne miejsce na 10-15 minut. Cukinie umyć, pokroić w 1 cm plasterki, oprószyć solą, gdy puszczą sok, osuszyć papierowym ręcznikiem, posypać pieprzem, posmarować oliwą z czosnkiem. Tak przygotowane krewetki i cukinie ułożyć na aluminiowej tacce, włożyć na rozgrzany grill, przykryć i piec po 3-4 minuty z każdej strony. Mix sałat umyć, osuszyć, porwać na mniejsze kawałki. Dodać grillowane cukinie i krewetki, wsypać pokrojony w kostkę ser feta, oliwki, cebulę i i pomidorki koktajlowe. Wszystkie przygotowane składniki włożyć do miski, skropić oliwą wymieszaną z odrobiną soli i soku z cytryny, delikatnie wymieszać, podawać.

Danie: Kolacja

Osób: 2

Czas: Powyżej 1h

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Białko mleka krowiego

Danie: Kolacja

Osób: 2

Czas: Powyżej 1h

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Białko mleka krowiego


Ocena

5.00/5

Oceń przepis

Ocena

5.00/5

Oceń przepis

Składniki:

  • 20 dag mix sałat
  • 1 mała cukinia żółta
  • 1 cukinia zielona
  • 0,5 szkl. czarnych oliwek
  • 15 dag krewetek
  • 0,5 cebuli czerwonej
  • 5-10 dag sera feta
  • 3-4 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 ząbek czosnku
  • 10-15 dag pomidorków koktajlowych
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • Chili pieprz cayenne
  • Sól i pieprz do smaku

Przygotowanie

Krok 1

Oliwę wymieszać z czosnkiem przeciśniętym przez praskę.





Krok 2

Oczyszczone krewetki umyć, osuszyć papierowym ręcznikiem. Następnie skropić sokiem z cytryny i oliwą, oprószyć solą i pieprzem, przykryć folią spożywczą, odłożyć w chłodne miejsce na 10-15 minut.



Krok 3

Cukinie umyć, pokroić w 1 cm plasterki, oprószyć solą, gdy puszczą sok, osuszyć papierowym ręcznikiem, posypać pieprzem, posmarować oliwą z czosnkiem.



Krok 4

Tak przygotowane krewetki i cukinie ułożyć na aluminiowej tacce, włożyć na rozgrzany grill, przykryć i piec po 3-4 minuty z każdej strony.



Krok 5

Mix sałat umyć, osuszyć, porwać na mniejsze kawałki. Dodać grillowane cukinie i krewetki, wsypać pokrojony w kostkę ser feta, oliwki, cebulę i i pomidorki koktajlowe.



Krok 6

Wszystkie przygotowane składniki włożyć do miski, skropić oliwą wymieszaną z odrobiną soli i soku z cytryny, delikatnie wymieszać, podawać.



Wskazówki

Krewetki należy grillować pod przykryciem.

Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.