Kruche babeczki z kremem i owocami

Autor:

Aga4991

Danie: Deser

Osób: 4

Czas: Do 1h

Poziom trudności: Łatwe

Ze śmietanką

Danie: Deser

Osób: 4

Czas: Do 1h

Poziom trudności: Łatwe

Ze śmietanką


Ocena

-/5

Oceń przepis

Ocena

-/5

Oceń przepis

Ciasto kruche

  • Ciasto:,
  • 10 dkg miękkiego masła Łaciate,
  • 20 dkg mąki,
  • 3 łyżki cukru pudru,
  • 1 żółtko

Masa śmietanowa

  • 20 dkg serka mascarpone Mlekpol,
  • 200 ml śmietany Łaciate 36%,
  • 3 łyżki cukru pudru

Dodatki

  • Dżem porzeczkowy,
  • Maliny,
  • Borówki,
  • Kiwi

Przygotowanie

Ciasto kruche

Składniki na ciasto zagniatamy razem aż powstanie jednolita masa. Każdą foremkę silikonową wykładamy cienką warstwą ciasta. Ciasto w kilku miejscach nakłuwamy widelcem. Foremki wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200′ C i pieczemy około 15 minut, pilnując aby ciasto się nie przypaliło. Wystudzamy i smarujemy cienko warstwą dżemu porzeczkowego.



Krem śmietanowy

Śmietanę ubijamy mikserem, a następnie stopniowo dodajemy serek mascarpone i cukrier cały czas mieszając aż powstanie jednolita masa.



Dodatki

Gotowy krem nakładamy na korpusy babeczek. Na wierzchu układamy umyte i wysuszone owoce. Schładzamy, najlepiej smakująpo kilku godzinach.



Wskazówki

Owoce dodajemy wg własnych upodobań.

Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.