Malinowa Chmurka

Danie: Deser

Osób: 4

Czas: Do 15 min

Poziom trudności: Średnie

Ze śmietanką

Danie: Deser

Osób: 4

Czas: Do 15 min

Poziom trudności: Średnie

Ze śmietanką


Ocena

-/5

Oceń przepis

Ocena

-/5

Oceń przepis

Biszkopt

  • 4 jajka,
  • 1 szklanka mąki pszennej ,
  • 0,5 szklanki mąki ziemniaczanej ,
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia ,
  • 0,5 szklanki cukru

Masa

  • 500 ml śmietanki 36% Łaciata,
  • 250 g serka mascarpone Mlekpol,
  • 3 łyżki cukru pudru,
  • 2 łyżeczki żelatyny

Beza

  • 4 białka,
  • 3/4 szklanki cukru pudru,
  • 2 lyzeczki mąki ziemniaczanej ,
  • 100 g płatki migdałowych ,
  • 500 g malin (moga być mrożone)

Przygotowanie

Ciasto

Białka ubić z cukrem,dodać żółtka,obie mąki z proszkiem do pieczenia przesiane.Delikatnie wymieszać i przełożyć do blaszki prostokątnej. Piec 40 minut. 160 stopni. Ostudzić.




Galaretki rozpuscic w 3 szklankach wody i polaczyc z malinami. Schłodzić i wylac na ciasto.



Beza

Białka ubijamy z odrobiną soli, wsypywać powoli cukier, na końcu dodać mąkę ziemniaczana, delikatnie wymieszać i włożyć na blaszcze wylozonej pergaminem, beze posypac płatkami migdałowymi i piec 1 godzinę 120 stopni. Zostawić w piekarniku do wysygniecia.



Krem

Schłodzoną śmietanę ubić z cukrem i serkiem mascapone, zelatyne rozpuscic w niewielkiej ilości wody i ciepla połączyć z kremem.



Dekoracja

Na biszkopt galaretka, masa z kremu i na wierzch beza.



Wskazówki

Ciasto schłodzić, lepiej smakuje beza.Warto sie poświęcić troche pracochlonne ale za to jaki efekt. Polecam. Smacznego.

Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.