Kruche babeczki z wiśniowym kremem

Danie: Deser

Osób: 4

Czas: Powyżej 1h

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Białko mleka krowiego, Gluten, Jajko kurze

Wegetariańskie

Danie: Deser

Osób: 4

Czas: Powyżej 1h

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Białko mleka krowiego, Gluten, Jajko kurze

Wegetariańskie


Ocena

-/5

Oceń przepis

Ocena

-/5

Oceń przepis

Ciasto:

  • -250 g mąki pszennej,
  • -140 g zimnego masła,
  • -90 g cukru pudru,
  • -2 żółtka,
  • -1 łyżka gęstej śmietany 18% Łaciata

Krem wiśniowy:

  • -300 g śmietankowego twarogu sernikowego Mazurski Smak,
  • -3,5 łyżki cukru pudru,
  • -125 ml śmietanki Łaciata 30%,
  • -wiśnie drylowane w słoiku

Przygotowanie

Krok 1

Z wszystkim składników wyrabiamy kruche ciasto. Wstawiamy do lodówki na minimum 30 minut. Cienko rozwałkowujemy na ok. 3 mm grubości. Wycinamy z ciasta kółeczka, odpowiadające foremkom na babeczki. Wylepiamy foremki. Dziurawimy dno widelcem. Pieczemy w 180 stopniach przez około 10 minut, aż będą lekko przypieczone.



Krok 2

Serek ucieramy razem z cukrem pudrem. Śmietankę ubijamy osobno. Do śmietanki dodajemy masę serową i wszystko razem mieszamy. Dodajemy sok do smaku.



Krok 3

Upieczone korpusy babeczek, za pomocą rękawa cukierniczego, wypełniamy nadzieniem. Każdą babeczkę ozdabiamy wedle uznania. U mnie są to wiosenne bratki (jadalne ;) ), listki mięty i wiśnie z soku, użytego do nadzienia.



Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.