W garnku delikatnie podgrzewamy mleko, masło, cukier oraz kakao, mieszamy do całkowitego rozpuszczenia i zmieszania składników.
Całość przelewamy do większej miski. W tym samym czasie szykujemy formę ,, dowolną", ja czasami robię w tortownicy, ale bardzo ładnie wyglada z formy prostokątnej, formę wykładam folią spożywczą.
Do miski z masą wsypujemy całe ,,Łaciate" w proszku i mieszamy łyżką, aż do uzyskania jednolitej masy. Następnie wsypujemy orzeszki oraz krakersy, im więcej tym ciekawszy smak bloku. Mieszamy, potem przekładamy do formy.
Na sam koniec obsypuje ciasto pokruszonymi krakersami i odstawiam, aż się ciasto schłodzić. Potem chowamy ciasto do lodówki, po godzinie można już konsumowac, ale najlepsze jest na drugi dzień 😉 SMACZNEGO !
Do ciasta można dodać także inne składniki jakie lubisz, przykładowo rodzynki czy herbatniki. Próbowałem różne mleka w proszku i ,,Łaciate" jest najlepsze w smaku.
Dodaj komentarz