Kruche ciasto z truskawkami

Danie: Deser

Osób: 4

Czas: Powyżej 1h

Poziom trudności: Łatwe

Danie: Deser

Osób: 4

Czas: Powyżej 1h

Poziom trudności: Łatwe


Ocena

-/5

Oceń przepis

Ocena

-/5

Oceń przepis

Ciasto

  • 30 dag mąki krupczatki,
  • 15 dag masła Łaciate,
  • 1 jajko,
  • 2 łyżki cukru pudru,
  • szczypta soli,
  • 2-3 krople aromatu śmietankowego

Truskawki na ciasto

  • 80 dag truskawek,
  • 1/2 szklanki cukru,
  • 1 kisiel truskawkowy,

Przygotowanie

Krok 1

Mąkę, masło, sól i cukier siekamy nożem, a następnie dodajemy roztrzepane jajko i szybko zagniatamy ciasto. Zawijamy je w folię i wkładamy do lodówki. Przebrane truskawki kroimy w ćwiartki i wkładamy do rondla.



Krok 2

Możemy wlać 2 łyżki wody i wsypujemy cukier, stawiamy na gazie i podgrzewamy do chwili aż zmiękną. Zdejmujemy z ognia, wsypujemy kisiel w proszku i mieszamy.



Krok 3

Ciasto wałkujemy na wielkość tortownicy, nakłuwamy widelcem, wykładamy truskawki. Ciasto pieczemy przez 50 minut w 180 st.C Możemy je z góry przykryć folią aluminiową, jeśli piekarnik mocno zapieka górę.



Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.