Wystarczy mieć gofrownicę, aby cieszyć się smakiem lekkich, chrupiących gofrów. Można je jeść z ulubionymi dodatkami. Idealnie smakują m.in. z owocami i ubitą śmietanką.
Danie: Śniadanie
Osób: 3-4
Czas: Do 15 min
Poziom trudności: Łatwe
Alergeny: Białko mleka krowiego, Jajko kurze
Ze śmietanką
Oddziel żółtek od białek do dwóch miseczek.
Rozgrzej gofrownicę.
W dużej misce połącz mąkę, mleko, żółtka, olej, proszek do pieczenia, cukier i sól. Zmiksuj na gładką masę.
Białka ubij na sztywną pianę. Dodaj do ciasta i delikatnie wymieszaj łyżką.
Schłodzoną śmietankę ubij na sztywno.
Wlewaj ciasto partiami do gofrownicy i smaż, aż do zarumienienia gofrów.
Podawaj z porcją ubitej śmietanki, ulubionymi owocami i syropem czekoladowym.
Smacznego!
Śmietankę chłódź minimum 12 h w temperaturze poniżej 6 stopni C.
Dodaj komentarz
1 opublikowane komentarze
bietka
Opublikowany: 2018-05-07 08:01:00
Pyszne gofry :)