Kruche gofry

Wystarczy mieć gofrownicę, aby cieszyć się smakiem lekkich, chrupiących gofrów. Można je jeść z ulubionymi dodatkami. Idealnie smakują m.in. z owocami i ubitą śmietanką.

Danie: Śniadanie

Osób: 3-4

Czas: Do 15 min

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Białko mleka krowiego, Jajko kurze

Ze śmietanką

Danie: Śniadanie

Osób: 3-4

Czas: Do 15 min

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Białko mleka krowiego, Jajko kurze

Ze śmietanką


Ocena

5.00/5

Oceń przepis

Ocena

5.00/5

Oceń przepis

Ciasto:

  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 2 szklanki mleka UHT Łaciate 3,2%
  • 2 średnie jaja
  • 6 łyżek oleju słonecznikowego
  • 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka cukru
  • 1 szczypta soli

Dodatki:

  • 400 ml śmietanki UHT Łaciata 30%
  • ulubione owoce
  • syrop czekoladowy

Przygotowanie

Krok 1

Oddziel żółtek od białek do dwóch miseczek.

Rozgrzej gofrownicę.



Krok 2

W dużej misce połącz mąkę, mleko, żółtka, olej, proszek do pieczenia, cukier i sól. Zmiksuj na gładką masę.



Krok 3

Białka ubij na sztywną pianę. Dodaj do ciasta i delikatnie wymieszaj łyżką.



Krok 4 

Schłodzoną śmietankę ubij na sztywno.



Krok 5

Wlewaj ciasto partiami do gofrownicy i smaż, aż do zarumienienia gofrów.

Podawaj z porcją ubitej śmietanki, ulubionymi owocami i syropem czekoladowym.

Smacznego!



Wskazówki

Śmietankę chłódź minimum 12 h w temperaturze poniżej 6 stopni C.

Dodaj komentarz

1 opublikowane komentarze

bietka

Opublikowany: 2018-05-07 08:01:00

Pyszne gofry :)

Załącznik 0

Odpowiedz

Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.