Kruche gofry

Wystarczy mieć gofrownicę, aby cieszyć się smakiem lekkich, chrupiących gofrów. Można je jeść z ulubionymi dodatkami. Idealnie smakują m.in. z owocami i ubitą śmietanką.

Danie: Śniadanie

Osób: 3-4

Czas: Do 15 min

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Białko mleka krowiego, Jajko kurze

Ze śmietanką

Danie: Śniadanie

Osób: 3-4

Czas: Do 15 min

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Białko mleka krowiego, Jajko kurze

Ze śmietanką


Ocena

5.00/5

Oceń przepis

Ocena

5.00/5

Oceń przepis

Ciasto:

  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 2 szklanki mleka Łaciate 3,2%
  • 2 średniej wielkości jaja
  • 6 łyżek oleju słonecznikowego
  • 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka cukru
  • szczypta soli

Dodatki:

  • 400 ml śmietanki UHT Łaciata 36% (schłodzonej)
  • ulubione owoce do dekoracji
  • syrop czekoladowy

Przygotowanie

Krok 1

Przygotowujemy ciasto. Zaczynamy od oddzielenia żółtek od białek i rozgrzania gofrownicy.



Krok 2

Wszystkie składniki oprócz białek, miksujemy.



Krok 3

Białka ubijamy na sztywną pianę, dodajemy do ciasta i mieszamy. Schłodzoną śmietankę ubijamy na sztywno.



Krok 4 

Wlewamy ciasto do gofrownicy i pieczemy do momentu, aż ciasto zastygnie i stanie się złote. Podajemy z porcją ubitej śmietanki, owocami oraz polane syropem czekoladowym.



Wskazówki

Śmietankę schłodzić minimum 12 h w temperaturze poniżej 6 stopni C.

Dodaj komentarz

1 opublikowane komentarze

bietka

Opublikowany: 2018-05-07 08:01:00

Pyszne gofry :)

Załącznik 0

Odpowiedz

Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.