Wystarczy mieć gofrownicę, aby cieszyć się smakiem lekkich, chrupiących gofrów. Można je jeść z ulubionymi dodatkami. Idealnie smakują m.in. z owocami i ubitą śmietanką.
Danie: Śniadanie
Osób: 3-4
Czas: Do 15 min
Poziom trudności: Łatwe
Alergeny: Białko mleka krowiego, Jajko kurze
Ze śmietanką
Przygotowujemy ciasto. Zaczynamy od oddzielenia żółtek od białek i rozgrzania gofrownicy.
Wszystkie składniki oprócz białek, miksujemy.
Białka ubijamy na sztywną pianę, dodajemy do ciasta i mieszamy. Schłodzoną śmietankę ubijamy na sztywno.
Wlewamy ciasto do gofrownicy i pieczemy do momentu, aż ciasto zastygnie i stanie się złote. Podajemy z porcją ubitej śmietanki, owocami oraz polane syropem czekoladowym.
Śmietankę schłodzić minimum 12 h w temperaturze poniżej 6 stopni C.
Dodaj komentarz
1 opublikowane komentarze
bietka
Opublikowany: 2018-05-07 08:01:00
Pyszne gofry :)