koszyczki ptysiowe

Danie: Śniadanie

Osób: 4

Czas: Do 1h

Poziom trudności: Łatwe

Fit

Danie: Śniadanie

Osób: 4

Czas: Do 1h

Poziom trudności: Łatwe

Fit


Ocena

-/5

Oceń przepis

Ocena

-/5

Oceń przepis

  • koszyczki:,
  • 1 szklanka mąki pszennej typ 500,
  • 1 szklanka wody,
  • szczypta soli,
  • 125 ml oleju rzepakowego,
  • 4 jajka wielkość M,
  • ,
  • nadzienie:,
  • 100 g łososia wędzonego,
  • 150 g serka śmietankowego,
  • 1 łyżka jogurtu greckiego,
  • 1 łyżka majonezu,
  • sól, pieprz,
  • ,
  • 3 rzodkiewki,
  • sałata,
  • rzeżucha,
  • natka pietruszki,
  • pieprz czerwony,
  • 2 pomidorki koktajlowe

Przygotowanie

1.

Do garnka wlewam wodę, dodaję olej, sól i zagotowuję. Do wrzącej wody wsypuję mąkę i mieszam energicznie na wolnym ogniu energicznie drewnianą łyżką. Mieszamy tak długo aż masa zacznie sama odchodzić od ścianek garnka, i stanie się szkliste. Odstawiam do przestudzenia. Następnie wbijam po jednym jajku stopniowo i łączę mikserem, i dopiero potem kolejne jajko. Ciasto przekładam do rękawa i wyciskam za pomocą szprycy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia koła. Osobno wyciskam rączki. Wyszło mi sześć koszyczków. Koszyczki wstawiam do nagrzanego piekarnika temp 200 stopni i piekę 25-30 minut.



2.

Nadzienie : Do wysokiego pojemnika przekładam łososia wędzonego, dodaję serek, jogurt, majonez, sól, pieprz i miksuję blenderem.



3.

Do wystudzonych koszyczków wyciskam krem rękawem. Dodaję liście salaty, rzodkiewkę, natkę pietruszki, rzeżuchę, pomidorki, posypuję pieprzem czerwonym.



Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.