Panna Cotta z truskawkami

Danie: Deser

Osób: 6

Czas: Do 1h

Poziom trudności: Średnie

Alergeny: Białko mleka krowiego, Truskawki

Ze śmietanką

Danie: Deser

Osób: 6

Czas: Do 1h

Poziom trudności: Średnie

Alergeny: Białko mleka krowiego, Truskawki

Ze śmietanką


Ocena

3.67/5

Oceń przepis

Ocena

3.67/5

Oceń przepis

Składniki:

  • - 250 ml śmietanki kremówki 36% Łaciata
  • - 250 ml mleka Łaciate
  • - 3 łyżeczki żelatyny w proszku
  • - 80 g cukru
  • - 2 łyżeczki ekstraktu z wanilii
  • - 100 g truskawek

Przygotowanie

Krok 1

Żelatynę zalać 2 łyżkami zimnej wody i odstawić do napęcznienia. Do małego garna wlać mleko i śmietankę, dodać cukier i ekstrakt z wanilii. Podgrzewać, aż do rozpuszczenia cukru, nie zagotować! Odstawić z ognia.



Krok 2

Dodać namoczoną żelatynę i wymieszać dokładnie, aż do rozpuszczenia żelatyny. Tak przygotowaną masę przelać do małych miseczek, ostudzić, a następni wsadzić do lodówki na noc. Gotowe galaretki wyłożyć na talerzyk do góry dnem i udekorować truskawkami. Dodatkowo można polać syropem z agawy.



Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.