kruche rurki z kremem

Osób: 1

Czas: Powyżej 1h

Poziom trudności: Łatwe

Danie:

Osób: 1

Czas: Powyżej 1h

Poziom trudności: Łatwe


Ocena

-/5

Oceń przepis

Ocena

-/5

Oceń przepis

ciasto

  • Ciasto:
  • 400 g mąki pszennej
  • 200 g masła, zimnego i pokrojonego w kostkę masła Łaciate
  • 200 g kwaśnej śmietany 18% Łaciata
  • szczypta soli
  • Dodatkowo:
  • 1 roztrzepane jajko (przed samym pieczeniem)
  • cukier trzcinowy (przed samym pieczeniem)
  • Krem budyniowy:
  • 1/2 l mleka Łaciate
  • 125 g cukru
  • 125 g mąki
  • 3 żółtka
  • 16 g cukru waniliowego
  • 130 g miękkiego masła Łaciate
  • cukier puder do posypania

Przygotowanie

Krok 1

Składniki na kruche ciasto wyjmujemy na stolnicę. Najpierw wszystko posiekać nożem a następnie zagnieść, do dokładnego połączenia się składników. Schłodzić w lodówce, owinięte w folię, przez około godzinę.



Krok 2

W tym czasie przygotowujemy krem budyniowy: 400 ml mleka gotujemy w garnku, w osobnym naczyniu miksujemy żółtka z cukrami, mąką, pozostałym mlekiem. Masę jajeczną wlewamy dopiero w momencie zagotowania się mleka. Mieszamy najpierw łyżką, gotujemy ciągle na małym ogniu. Następnie gdy zacznie masa gęstnieć to ściągamy ją z palnika, miksujemy aż do momentu powstania gęstego budyniu. Wstawiamy w zimne miejsce do przestygnięcia.



Krok 3

Ciasto wyjąć z lodówki, a następnie podsypując lekko mąką – rozwałkować, ale bardzo cieniutko, na grubość ok. 1 mm. Pokroić w długie paski, o szerokości około 1,5 cm. Foremkę do rurek posmarować pędzelkiem np. rozpuszczonym masłem lub olejem (aby po upieczeniu łatwo rurki odchodziły od foremek), nawijać na nią paski, zaczynając od części węższej, w kierunku szerszej. Każdą rurkę smarujemy roztrzepanym jajkiem oraz posypujemy cukrem trzcinowym. Wykładamy na blaszkę w równych odległościach. Rurki piec około 15 minut w temperaturze 200 stopni C.



Krok 4

W misce ucieramy masło na jasny puch, dodajemy do niego stopniowo przestygnięty budyń. Gdy rurki przestygną to za pomocą szprycy nakładamy do nich krem budyniowy. Posypujemy cukrem pudrem i przechodzimy do delektowania się pysznościami.



Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.