Kruche z malinami i pianką

Autor:

Danuta Piecyk

Danie: Podwieczorek

Osób: 4

Czas: Powyżej 1h

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Białko mleka krowiego, Gluten, Jajko kurze

Danie: Podwieczorek

Osób: 4

Czas: Powyżej 1h

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Białko mleka krowiego, Gluten, Jajko kurze


Ocena

5.00/5

Oceń przepis

Ocena

5.00/5

Oceń przepis

Ciasto:

  • 360 g mąki
  • 100 g cukru
  • 250 g masła Łaciate
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 5 żółtek

Pianka:

  • 5 białek
  • 2 opak. budyni śmietankowych
  • ¾ szkl. cukru
  • ½ szkl. oleju

Dodatkowo :

  • Maliny
  • Cukier puder do posypania ciasta

Przygotowanie

Ciasto

Margarynę posiekać nożem z wymieszaną mąką z proszkiem do pieczenia. Następnie dodać pozostałe składniki, zagnieść kruche ciasto. Ciasto podzielić na 2 części, jedną mniejszą, drugą większą. Mniejszą część ciasta włożyć do woreczka i do zamrażalki, większą częścią wyłóżyć spód tortownicy 27 cm.



Pianka budyniowa

Białka ubić na sztywno, do piany dodawać stopniowo cukier, dalej ubijać. Budynie w proszku wsypać do piany, zmiksować. Na samym końcu wlać cienkim strumieniem olej, dokładnie wymieszać. Wylać piankę na ciasto. Umyte i osączone maliny, poukładać na piance, lekko wciskając do środka. Resztę ciasta zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Piec w nagrzanym piekarniku do 175°C przez około 45 minut. Upieczone i ostudzone ciasto posypać cukrem pudrem.



Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.