Danie: Podwieczorek
Osób: 4
Czas: Powyżej 1h
Poziom trudności: Łatwe
Alergeny: Białko mleka krowiego, Gluten, Jajko kurze
Margarynę posiekać nożem z wymieszaną mąką z proszkiem do pieczenia. Następnie dodać pozostałe składniki, zagnieść kruche ciasto. Ciasto podzielić na 2 części, jedną mniejszą, drugą większą. Mniejszą część ciasta włożyć do woreczka i do zamrażalki, większą częścią wyłóżyć spód tortownicy 27 cm.
Białka ubić na sztywno, do piany dodawać stopniowo cukier, dalej ubijać. Budynie w proszku wsypać do piany, zmiksować. Na samym końcu wlać cienkim strumieniem olej, dokładnie wymieszać. Wylać piankę na ciasto. Umyte i osączone maliny, poukładać na piance, lekko wciskając do środka. Resztę ciasta zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Piec w nagrzanym piekarniku do 175°C przez około 45 minut. Upieczone i ostudzone ciasto posypać cukrem pudrem.
Dodaj komentarz