Pieczarki faszerowane mielonym mięsem

Pieczarka faszerowana to smaczna przekąska, której nie może zabraknąć na żadnym przyjęciu. Przepis jest bardzo łatwy w wykonaniu.

Danie: Kolacja

Osób: 4

Czas: Do 1h

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Gluten

Danie: Kolacja

Osób: 4

Czas: Do 1h

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Gluten


Ocena

3.00/5

Oceń przepis

Ocena

3.00/5

Oceń przepis

Składniki

  • - 200 g mielonego mięsa
  • - 500 g pieczarek (dosyć dużych)
  • - 1 cebula
  • - 1 ząbek czosnku
  • - 2 łyżki posiekanej natki pietruszki + do posypania
  • - 2 łyżki bułki tartej
  • - ½ szklanki tartego sera
  • - 1 łyżka sosu sojowego
  • - 1 łyżeczka oregano
  • - 1 łyżka oliwy
  • - 1/3 łyżeczki soli
  • - 1/3 łyżeczki pieprzu
  • - ¼ łyżeczki ostrej papryki
  • - ¼ łyżeczki słodkiej papryki

Przygotowanie

Krok 1

Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni C. Do miski wkładamy mięso. Cebulę kroimy w kostkę.



Krok 2

Pieczarki umyć. Odcinamy nóżki pieczarek i wydrążamy. Nóżki i środek siekamy. Wrzucamy na patelnię. Dodajemy cebulę, 1 łyżkę oliwy. Smażymy przez parę minut, mieszając raz na jakiś czas. Doprawiamy solą i pieprzem. Dodajemy także przeciśnięty czosnek i posiekaną natkę pietruszki.



Krok 3

Przekładamy składniki z patelni do miski z mięsem. Dodajemy tartą bułkę i pozostałe przyprawy.



Krok 4

Pieczarki napełniamy farszem. Układamy je na blaszce do pieczenia i wstawiamy do piekarnika. Pieczemy przez około 30 minut. 8 minut przed końcem posypujemy pieczarki żółtym serem. Po wyciągnięciu posypujemy pietruszką.



Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.