Gęś po czesku

5.00
Oceń przepis:
Czas

Powyżej 1h

Poziom trudności

Łatwe

Porcje

4

Składniki

Składniki:

1 gęś

1 kg czerwonej kapusty

1 kg winnych jabłek

1 kg ziemniaków

2 cebule

1 łyżeczka kminku

1 łyżka octu

1 łyżeczka soli

3 łyżki oleju

Przygotowanie

Krok 1
  • Oczyszczoną i opłukaną gęś dzielimy na porcje. Nacieramy kminkiem i solą. Odstawiamy na pół godziny. 
Krok 2
  • Kapustę szatkujemy. Ziemniaki i jabłka obieramy i tniemy na ćwiartki lub ósemki. Mieszamy warzywa i owoce ze sobą.
Krok 3
  • Gęś przekładamy do naczynia żaroodpornego/brytfanny, posypujemy gęsto warzywami z jabłkami. Doprawiamy do smaku octem i smażymy tak długo, aż gęś będzie miękka. Podajemy z kopytkami lub z grzankami.
Krok 4
  • Smażymy razem z drobno posiekaną cebulą na oleju, z każdej strony przypiekając gęś.

Komentarze

Opublikowane komentarze: 1
Avatar

Świetny przepis, gąska pięknie upieczona i na pewno smaczna.

Czas wykonania tego przepisu: 00:00