Zawsze warto poznać smaki innych krajów i przejąć z nich to, co nam odpowiada, a gęś po czesku z modrą kapustą z pewnością do takich potraw należy. Smaczna, pachnąca i pięknie prezentująca się na talerzu.
Danie: Obiad
Osób: 4
Czas: Powyżej 1h
Poziom trudności: Łatwe
Oczyszczoną i opłukaną gęś dzielimy na porcje. Nacieramy kminkiem i solą. Odstawiamy na pół godziny.
Kapustę szatkujemy. Ziemniaki i jabłka obieramy i tniemy na ćwiartki lub ósemki. Mieszamy warzywa i owoce ze sobą.
Gęś przekładamy do naczynia żaroodpornego/brytfanny, posypujemy gęsto warzywami z jabłkami. Doprawiamy do smaku octem i smażymy tak długo, aż gęś będzie miękka. Podajemy z kopytkami lub z grzankami.
Smażymy razem z drobno posiekaną cebulą na oleju, z każdej strony przypiekając gęś.
Dodaj komentarz
1 opublikowane komentarze
Niezapominajka
Opublikowany: 2018-01-20 10:29:00
Świetny przepis, gąska pięknie upieczona i na pewno smaczna.
Odpowiedz