Gęś po czesku

Zawsze warto poznać smaki innych krajów i przejąć z nich to, co nam odpowiada, a gęś po czesku z modrą kapustą z pewnością do takich potraw należy. Smaczna, pachnąca i pięknie prezentująca się na talerzu.

Danie: Obiad

Osób: 4

Czas: Powyżej 1h

Poziom trudności: Łatwe

Danie: Obiad

Osób: 4

Czas: Powyżej 1h

Poziom trudności: Łatwe


Ocena

5.00/5

Oceń przepis

Ocena

5.00/5

Oceń przepis

Składniki:

  • 1 gęś
  • 1 kg czerwonej kapusty
  • 1 kg winnych jabłek
  • 1 kg ziemniaków
  • 2 cebule
  • 1 łyżeczka kminku
  • 1 łyżka octu
  • 1 łyżeczka soli
  • 3 łyżki oleju

Przygotowanie

Krok 1

Oczyszczoną i opłukaną gęś dzielimy na porcje. Nacieramy kminkiem i solą. Odstawiamy na pół godziny.



Krok 2

Kapustę szatkujemy. Ziemniaki i jabłka obieramy i tniemy na ćwiartki lub ósemki. Mieszamy warzywa i owoce ze sobą.



Krok 3

Gęś przekładamy do naczynia żaroodpornego/brytfanny, posypujemy gęsto warzywami z jabłkami. Doprawiamy do smaku octem i smażymy tak długo, aż gęś będzie miękka. Podajemy z kopytkami lub z grzankami.



Krok 4

Smażymy razem z drobno posiekaną cebulą na oleju, z każdej strony przypiekając gęś.



Dodaj komentarz

1 opublikowane komentarze

Niezapominajka

Opublikowany: 2018-01-20 10:29:00

Świetny przepis, gąska pięknie upieczona i na pewno smaczna.

Odpowiedz

Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.