krucho drozdzowe ciastka z kawałkami jabłek

Autor:

mileneczka5

Danie: Deser

Osób: 4

Czas: Do 1h

Poziom trudności: Średnie

Ze śmietanką

Danie: Deser

Osób: 4

Czas: Do 1h

Poziom trudności: Średnie

Ze śmietanką


Ocena

-/5

Oceń przepis

Ocena

-/5

Oceń przepis

  • 50 dag drozdzy,
  • 3\4 szklanki mleka,
  • 1 jajko,
  • 50 dag maki pszennej,
  • cukier waniliowy,
  • 2 łyzki cukru,
  • 1łyzeczka śmietany ,
  • 2 łyzki oleju,
  • ,
  • szczypta soli,
  • 2-3 jabłka,
  • cynamon,
  • cukier puder,
  • polewa czekoladowa - u mnie czekolada rozpuszczona w kapieli wodnej

Przygotowanie

Krok 1

1Jabłka obieram i kroje na małe paski . .Mleko łącze z rozkruszonymi drozdzami , dodaje łyzke cukru i łyżke mąki, mieszam.Rozczyn odstawiam na kwadrans. 2. Na stolnicę wysypuje mąkę i pozostałe składniki,. dodaje rozczyn drozdzowy Wyrabiam ciasto, rozwałkowuję, wykrajam koła o sr. 7 cm. Koła delikatnie rozciagam, na srodku układam po małym kawałku jabłka , oprószam cynamonem i cukrem waniliowym i.Koła skladam na pól, zlepiam tylko środki.Ze skwarków ciasta, robie wałeczki i narzucam na środek kazdego ciastka.Piekę około 20 minut w temp 200 stopni c. 3.Gdy przestygna polewam czekolada rozpuszczona w kapieli wodnej . Ciastka mozna tez posypac cukrem pudrem. Smacznego:)



Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.