Lody pistacjowe

Przepis na lody o charakterystycznej, zielonej barwie. Pistacjowe lody zachwycają nie tylko smakiem, ale także kolorystyką.

Danie: Deser

Osób: 4

Czas: Powyżej 1h

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Białko mleka krowiego, Orzechy

Ze śmietanką

Danie: Deser

Osób: 4

Czas: Powyżej 1h

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Białko mleka krowiego, Orzechy

Ze śmietanką


Ocena

5.00/5

Oceń przepis

Ocena

5.00/5

Oceń przepis

Składniki:

  • − 1,5 szklanki Śmietanki Łaciatej 30% (schłodzonej)
  • − pół szklanki orzeszków pistacjowych (mogą być solone)
  • − ½ szklanki cukru
  • − ½ szklanki mleka
  • − 2 łyżki jasnego syropu kukurydzianego
  • − 1 - 2 łyżeczki ekstraktu z wanilii
  • − ½ łyżeczki ekstraktu z migdałów (lub kilka kropel aromatu migdałowego)

Przygotowanie

Krok 1

Obrane pistacje wraz z syropem kukurydzianym miksujemy do uzyskania jednolitej, gładkiej pasty.



Krok 2

Pół szklanki śmietanki Łaciatej i mleko podgrzewamy z cukrem, aż do jego rozpuszczenia. Zdejmujemy z palnika, przelewamy do pasty z pistacji i miksujemy do uzyskania gładkiej masy, którą przeciskamy przez sito.



Krok 3

Wszystkie pozostałe składniki dodajemy do przeciśniętej masy i ubijamy.



Krok 4

Całość przekładamy do pojemnika i mrozimy minimalnie 3-4 godziny. Przed podaniem dekorujemy np. orzechami, czy listkami mięty.



Wskazówki

W zależności od użytych pistacji, kolor lodów może się różnić.

Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.