Przepis na lody o charakterystycznej, zielonej barwie. Pistacjowe lody zachwycają nie tylko smakiem, ale także kolorystyką.
Danie: Deser
Osób: 4
Czas: Powyżej 1h
Poziom trudności: Łatwe
Alergeny: Białko mleka krowiego, Orzechy
Ze śmietanką
Obrane pistacje wraz z syropem kukurydzianym miksujemy do uzyskania jednolitej, gładkiej pasty.
Pół szklanki śmietanki Łaciatej i mleko podgrzewamy z cukrem, aż do jego rozpuszczenia. Zdejmujemy z palnika, przelewamy do pasty z pistacji i miksujemy do uzyskania gładkiej masy, którą przeciskamy przez sito.
Wszystkie pozostałe składniki dodajemy do przeciśniętej masy i ubijamy.
Całość przekładamy do pojemnika i mrozimy minimalnie 3-4 godziny. Przed podaniem dekorujemy np. orzechami, czy listkami mięty.
W zależności od użytych pistacji, kolor lodów może się różnić.
Dodaj komentarz