Przepis na lody o charakterystycznej, zielonej barwie. Pistacjowe lody zachwycają nie tylko smakiem, ale także kolorystyką. Spróbuj wykonać je samodzielnie w domu!
Danie: Deser
Osób: 4
Czas: Powyżej 1h
Poziom trudności: Łatwe
Alergeny: Białko mleka krowiego, Orzechy
Ze śmietanką
Do wysokiego naczynia dodaj obrane pistacje i syrop kukurydziany. Zmiksuj, aż do uzyskania gładkiej i jednolitej pasty.
Mleko i pół szklanki schłodzonej śmietanki podgrzej z cukrem, aż do jego rozpuszczenia. Zdejmij z palnika, a następnie przelej do pasty pistacjowej. Zmiksuj, aż do uzyskania gładkiej masy.
Do masy dodaj resztę schłodzonej śmietanki oraz ekstrakty z wanilii i migdałów. Miksuj przez ok. 5-7 min.
Całość przełóż do pojemnika i schowaj do zamrażalnika na min. 3-4 godziny. W połowie czasu możesz wyjąć masę i jeszcze raz ją zmiksować, aby pozbyć się większych gródek lodu. Przed podaniem udekoruj orzechami i listkami mięty. Smacznego!
W zależności od użytych pistacji, kolor lodów może się różnić.
Dodaj komentarz