Lody imbirowe to pomysł na oryginalne lody na każdą okazję. Proste w przygotowaniu i bardzo smaczne.
Danie: Deser
Osób: 4
Czas: Powyżej 1h
Poziom trudności: Łatwe
Alergeny: Białko mleka krowiego, Jajko kurze
Ze śmietanką
W garnku zagotowujemy mleko z imbirem. Dodajemy pokruszoną białą czekoladę. Mieszamy.
W misce ubijamy żółtka z cukrem na puszystą masę. Dodajemy powoli gorące mleko, cały czas mieszamy. Podgrzewamy prawie do zagotowania. Odstawiamy do przestudzenia.
Śmietankę Łaciatą ubijamy na sztywno. Następnie dodajemy ją powoli do przestudzonego mleka. Mieszamy delikatnie.
Przekładamy masę do pojemnika i wstawiamy do zamrażarki na 5-6 godzin. Przez pierwsze 3 godziny, co 30 minut miksujemy masę.
Dodaj komentarz