Lody z imbirem

Lody imbirowe to pomysł na oryginalne lody na każdą okazję. Proste w przygotowaniu i bardzo smaczne.

Danie: Deser

Osób: 4

Czas: Powyżej 1h

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Białko mleka krowiego, Jajko kurze

Ze śmietanką

Danie: Deser

Osób: 4

Czas: Powyżej 1h

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Białko mleka krowiego, Jajko kurze

Ze śmietanką


Ocena

5.00/5

Oceń przepis

Ocena

5.00/5

Oceń przepis

Składniki:

  • 5 żółtek jajek
  • 500 ml mleka
  • 75 g cukru
  • 100 g białej czekolady
  • 150 ml Śmietanki Łaciatej 30%
  • 1 łyżeczka imbiru mielonego

Przygotowanie

Krok 1

W garnku zagotowujemy mleko z imbirem. Dodajemy pokruszoną białą czekoladę. Mieszamy.



Krok 2

W misce ubijamy żółtka z cukrem na puszystą masę. Dodajemy powoli gorące mleko, cały czas mieszamy. Podgrzewamy prawie do zagotowania. Odstawiamy do przestudzenia.



Krok 3

Śmietankę Łaciatą ubijamy na sztywno. Następnie dodajemy ją powoli do przestudzonego mleka. Mieszamy delikatnie.



Krok 4

Przekładamy masę do pojemnika i wstawiamy do zamrażarki na 5-6 godzin. Przez pierwsze 3 godziny, co 30 minut miksujemy masę.



Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.