Krupnik

Pyszny krupnik to tradycyjna zupa polska z warzywami, gotowana na wywarze z kurczaka i kaszy. Znana i lubiana przez każdego. Idealnie nadaje się na obiad. Możemy podawać ją np. z chlebem.

Danie: Zupy

Osób: 4

Czas: Powyżej 1h

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Gluten

Danie: Zupy

Osób: 4

Czas: Powyżej 1h

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Gluten


Ocena

5.00/5

Oceń przepis

Ocena

5.00/5

Oceń przepis

Składniki:

  • - 1 ćwiartka z kurczaka
  • - 6 łyżek kaszy jęczmiennej
  • - 2 łyżki ryżu
  • - 2 l wody
  • - 1 łyżeczka soli
  • - 4 ziemniaki
  • - 1 marchewka
  • - 1 pietruszka
  • - 1 cebula
  • - 3 kulki ziela angielskiego
  • - 2 liście laurowe
  • - 1 natka pietruszki
  • - 1 łyżka majeranku

Przygotowanie

Krok 1

Kaszę oraz ryż dokładnie płuczemy w ziemnej wodzie, wsypujemy do garnka i zalewamy 2 l wody. Dodajemy mięso, liście laurowe i ziele angielskie i solimy. Gotujemy pod przykryciem ok. 25 minut.



Krok 2

Mięso wyciągamy z zupy, następnie do garnka dodajemy obrane oraz pokrojone w kostkę ziemniaki oraz obraną i startą na grubych oczkach marchew i pietruszkę.



Krok 3

Do zupy dodajemy również cebulę w całości i całość gotujemy jeszcze ok. 20 minut.



Krok 4 

Kilka minut przed końcem gotowania dodajemy przyprawy oraz ugotowane wcześniej mięso (ale bez kości i skór). Po ugotowaniu zupę dekorujemy posiekaną drobno natką pietruszki.



Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.