Kawałki schabu wieprzowego w kremowym, śmietankowym sosie

Szybkie i smaczne danie obiadowe, do którego będziesz bardzo często wracał. Proste, jednak bardzo ciekawe połącznie smaków sprawia, że zamarzysz o dokładce.

Danie: Obiad

Osób: 4

Czas: Do 1h

Poziom trudności: Średnie

Alergeny: Białko mleka krowiego, Gluten, Soja

Ze śmietanką

Danie: Obiad

Osób: 4

Czas: Do 1h

Poziom trudności: Średnie

Alergeny: Białko mleka krowiego, Gluten, Soja

Ze śmietanką


Ocena

5.00/5

Oceń przepis

Ocena

5.00/5

Oceń przepis

Składniki:

  • 0,5 kg schabu
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 łyżeczka pieprzu
  • 4 łyżki masła klarowanego
  • ulubione warzywa do podania

Sos:

  • 1 szklanka śmietanki Łaciatej 12%
  • 2 łyżki mąki
  • 4 łyżki wody
  • 1 łyżeczka sosu sojowego
  • 1 łyżka bazylii
  • 1 łyżeczka cząbru
  • 2 łyżki ziół prowansalskich
  • 1 łyżeczka soli
  • ½ łyżeczki pieprzu

Przygotowanie

Krok 1

Schab kroimy na plastry i rozbijamy na bardzo cienkie płaty. Następnie kroimy w kostkę. Przyprawiamy solą i pieprzem, po czym obsmażamy na maśle.



Krok 2

Mieszamy śmietankę Łaciatą z mąką, wodą, sosem sojowym, ziołami, solą i pieprzem.



Krok 3

Do schabu dolewamy przygotowaną śmietankowo-ziołową mieszankę i całość dusimy mieszając do czasu, aż sos zgęstnieje.



Krok 4

Podajemy np. z frytkami i sałatą/pomidorem



Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.