Kurczak na ostro

Dla wykwintnych smakoszy lubiących ostre, a zarazem smaczne potrawy. Kurczak na ostro, który wypala, co ma wypalić, a dodatkowo syci.

Danie: Obiad

Osób: 6

Czas: Powyżej 1h

Poziom trudności: Średnie

Danie: Obiad

Osób: 6

Czas: Powyżej 1h

Poziom trudności: Średnie


Ocena

5.00/5

Oceń przepis

Ocena

5.00/5

Oceń przepis

Składniki:

  • - 1 kg skrzydełek
  • - 4 łyżki musztardy sarepskiej
  • - 1 płaska łyżka pieprzu mielonego czarnego
  • - 2 łyżki suszonego lubczyku
  • - 1 płaska łyżka chili
  • - 1 łyżka gałki muszkatołowej
  • - 3 łyżki oleju

Przygotowanie

Krok 1

Nastawiamy piekarnik na 190 stopni. Składniki ziołowe łączymy z musztardą. Uzyskaną mieszanką smarujemy mięso i pozostawiamy w chłodnym miejscu do następnego dnia.



Krok 2

Następnie mięso przekładamy do naczynia żaroodpornego, polewamy 3 łyżkami oleju i wstawiamy do nagrzanego piekarnika o temperaturze 190 stopni. Pieczemy na rumiano do momentu, aż mięso będzie odchodzić od kości.



Krok 3

Jeśli lubimy super ostre przyprawy, możemy wówczas zdjąć skórę z mięsa i posmarować je musztardą z przyprawami, wtedy mięso po upieczeniu będzie jeszcze ostrzejsze.



Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.