Kurczak pieczony i nadziewany

Bardzo smaczna, ale pracochłonna potrawa. Jednak efekt walorów smakowych wart jest poświęcenia. Będzie smakować wszystkim, dużym i małym. Nadaje się jako popisowe danie na przyjęcia.

Danie: Obiad

Osób: 4

Czas: Powyżej 1h

Poziom trudności: Trudne

Alergeny: Białko mleka krowiego, Gluten, Jajko kurze

Ze śmietanką

Danie: Obiad

Osób: 4

Czas: Powyżej 1h

Poziom trudności: Trudne

Alergeny: Białko mleka krowiego, Gluten, Jajko kurze

Ze śmietanką


Ocena

5.00/5

Oceń przepis

Ocena

5.00/5

Oceń przepis

Składniki:

  • 1 kurczak - 2 kg
  • 200 g wątróbki drobiowej
  • 1 cebula
  • 1 bułka kajzerka
  • 1 jajko
  • ½ szklanki naturalnego bulionu warzywnego
  • ½ szklanki oleju
  • 1 łyżka śmietanki Łaciatej 30%
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 łyżeczka pieprzu
  • 1 łyżeczka ziół prowansalskich

Przygotowanie

Krok 1

Kurczaka myjemy bardzo dokładnie, suszymy i nacieramy przyprawami. Odstawiamy na pół godziny do lodówki.



Krok 2

Przygotowujemy nadzienie – pokrojoną drobno cebulę zarumieniamy i dodajemy do niej drobno posiekaną wątróbkę. Podsmażamy. Dodajemy namoczoną w bulionie bułkę, jajko, śmietankę Łaciatą i przyprawy. Dobrze mieszamy.



Krok 3

Kurczaka nadziewamy farszem (środek i szyjkę) i dokładnie zaszywamy. Tak przygotowanego kurczaka ostrożnie przewracając, zarumieniamy na gorącym tłuszczu i dusimy pod przykryciem ok. 1,5 godziny, podlewając co jakiś czas wodą.



Krok 4

Przed podaniem kroimy kurczaka nożem tak, aby przy każdej porcji znalazł się kawałek nadzienia.



Wskazówki

Surowego, przyprawionego kurczaka warto wstawić do lodówki na dłużej niż pół godziny, aby “przeszedł” przyprawami. Podajemy np. z pieczonymi ziemniaczkami.

Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.