Bardzo smaczna, ale pracochłonna potrawa. Jednak efekt walorów smakowych wart jest poświęcenia. Będzie smakować wszystkim, dużym i małym. Nadaje się jako popisowe danie na przyjęcia.
Danie: Obiad
Osób: 4
Czas: Powyżej 1h
Poziom trudności: Trudne
Alergeny: Białko mleka krowiego, Gluten, Jajko kurze
Ze śmietanką
Kurczaka myjemy bardzo dokładnie, suszymy i nacieramy przyprawami. Odstawiamy na pół godziny do lodówki.
Przygotowujemy nadzienie – pokrojoną drobno cebulę zarumieniamy i dodajemy do niej drobno posiekaną wątróbkę. Podsmażamy. Dodajemy namoczoną w bulionie bułkę, jajko, śmietankę Łaciatą i przyprawy. Dobrze mieszamy.
Kurczaka nadziewamy farszem (środek i szyjkę) i dokładnie zaszywamy. Tak przygotowanego kurczaka ostrożnie przewracając, zarumieniamy na gorącym tłuszczu i dusimy pod przykryciem ok. 1,5 godziny, podlewając co jakiś czas wodą.
Przed podaniem kroimy kurczaka nożem tak, aby przy każdej porcji znalazł się kawałek nadzienia.
Surowego, przyprawionego kurczaka warto wstawić do lodówki na dłużej niż pół godziny, aby “przeszedł” przyprawami. Podajemy np. z pieczonymi ziemniaczkami.
Dodaj komentarz