Drożdże wymieszać z cukrem i ciepłą wodą. Do miski wsypać mąkę, wlać drożdże z wodą, zamieszać. Następnie wsypać zioła prowansalskie, sól, wlać oliwę i dokładnie wyrobić ciasto. Przykryć ściereczką i odłożyć w ciepłe miejsce na 15-20 minut.
Wyrośnięte ciasto wyłożyć na posypaną mąką stolnicę i rozwałkować. Ułożyć na wyłożonej papierem do pieczenia blaszce, odłożyć na 15 minut.
Następnie posmarować ketchupem, posypać odrobiną żółtego sera, ułożyć pokrojony w plasterki baleron, posiekane pieczarki i cebulę. Na wierzchu położyć plasterki sera pleśniowego i posypać żółtym serem. Włożyć do nagrzanego do 200°C piekarnika i piec około 15 minut.
Pizzę podawać z sosem czosnkowym lub ketchupem.
Dodaj komentarz