Ziołowa pizza podwójnie serowa

Autor:

Śnieżynka

Osób: 6

Czas: Do 1h

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Białko mleka krowiego, Gluten

Danie:

Osób: 6

Czas: Do 1h

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Białko mleka krowiego, Gluten


Ocena

3.00/5

Oceń przepis

Ocena

3.00/5

Oceń przepis

Składniki:

  • 25 dag mąki pszennej
  • 2 dag drożdży
  • ½ łyżeczki cukru
  • ⅓ łyżeczki soli
  • 3 łyżki oliwy z oliwek
  • 100 ml wody
  • 1 łyżka ziół prowansalskich
  • ½ czerwonej cebuli
  • 5-10 dag pieczarek
  • 2-3 łyżki ketchupu łagodnego
  • 5 dag baleronu
  • 5 dag sera pleśniowego,
  • 5 dag startego sera żółtego

Przygotowanie

Krok 1

Drożdże wymieszać z cukrem i ciepłą wodą. Do miski wsypać mąkę, wlać drożdże z wodą, zamieszać. Następnie wsypać zioła prowansalskie, sól, wlać oliwę i dokładnie wyrobić ciasto. Przykryć ściereczką i odłożyć w ciepłe miejsce na 15-20 minut.



Krok 2

Wyrośnięte ciasto wyłożyć na posypaną mąką stolnicę i rozwałkować. Ułożyć na wyłożonej papierem do pieczenia blaszce, odłożyć na 15 minut.



Krok 3

Następnie posmarować ketchupem, posypać odrobiną żółtego sera, ułożyć pokrojony w plasterki baleron, posiekane pieczarki i cebulę. Na wierzchu położyć plasterki sera pleśniowego i posypać żółtym serem. Włożyć do nagrzanego do 200°C piekarnika i piec około 15 minut.



Wskazówki

Pizzę podawać z sosem czosnkowym lub ketchupem.

Wyślij przepis

Zobacz także

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.