Bigos z wieprzowiną

Bigos to tradycyjna potrawa polecana na świąteczny stół, ale nie tylko. Nie trzeba jej przedstawiać nikomu. Danie smakuje każdemu i łatwo się je robi. Palce lizać!

Danie: Obiad

Osób: 5

Czas: Powyżej 1h

Poziom trudności: Łatwe

Bez laktozy

Danie: Obiad

Osób: 5

Czas: Powyżej 1h

Poziom trudności: Łatwe

Bez laktozy


Ocena

4.00/5

Oceń przepis

Ocena

4.00/5

Oceń przepis

Składniki:

  • 1 kg kiszonej kapusty
  • 1 kapusta, głowiasta biała
  • 450 g szynki wieprzowej
  • 200 g boczku
  • 30 g suszonych grzybów
  • 1 puszka koncentratu pomidorowego
  • 100 g ketchupu
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 łyżeczka pieprzu
  • 1 łyżeczka papryki ostrej
  • 1 łyżeczka majeranku
  • 2 łyżki przyprawy do bigosu
  • 4 liście laurowe
  • 4 łyżki oleju

Przygotowanie

Krok1

Suszone grzyby mocz w garnku z wodą przez 1 godzinę. Mięso wieprzowe i boczek pokrój w kostkę. Następnie usmaż je na rozgrzanym oleju, aż do momentu zarumienienia.



Krok 2

Pokrój drobno obie kapusty. Następnie umieść je w dużym garnku. Przypraw je ostrą papryką, majerankiem, solą i pieprzem. Dodaj liście laurowe i gotuj na niewielkim ogniu przez 2,5 godziny.



Krok 3

Następnie do kapusty dodaj mięso, boczek, osączone grzyby, koncentrat pomidorowy, przyprawę do bigosu i ketchup. Całość dokładnie wymieszaj i gotuj, aż do uzyskania miękkości wszystkich składników.



Krok 4

Bigos podawaj na ciepło z chlebem. Smacznego!



Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.