Bigos to tradycyjna potrawa polecana na świąteczny stół, ale nie tylko. Nie trzeba jej przedstawiać nikomu. Danie smakuje każdemu i łatwo się je robi. Palce lizać!
Danie: Obiad
Osób: 5
Czas: Powyżej 1h
Poziom trudności: Łatwe
Bez laktozy
Suszone grzyby mocz w garnku z wodą przez 1 godzinę. Mięso wieprzowe i boczek pokrój w kostkę. Następnie usmaż je na rozgrzanym oleju, aż do momentu zarumienienia.
Pokrój drobno obie kapusty. Następnie umieść je w dużym garnku. Przypraw je ostrą papryką, majerankiem, solą i pieprzem. Dodaj liście laurowe i gotuj na niewielkim ogniu przez 2,5 godziny.
Następnie do kapusty dodaj mięso, boczek, osączone grzyby, koncentrat pomidorowy, przyprawę do bigosu i ketchup. Całość dokładnie wymieszaj i gotuj, aż do uzyskania miękkości wszystkich składników.
Bigos podawaj na ciepło z chlebem. Smacznego!
Dodaj komentarz