Bigos z wieprzowiną

Bigos to tradycyjna potrawa polecana na świąteczny stół. Nie trzeba jej przedstawiać jej nikomu. Aromat grzybów natychmiast buduje atmosferę świąt. Danie smakuje każdemu, łatwo się robi. Palce lizać!

Danie: Obiad

Osób: 5

Czas: Powyżej 1h

Poziom trudności: Łatwe

Bez laktozy

Danie: Obiad

Osób: 5

Czas: Powyżej 1h

Poziom trudności: Łatwe

Bez laktozy


Ocena

4.00/5

Oceń przepis

Ocena

4.00/5

Oceń przepis

Składniki:

  • - 1 kg kiszonej kapusty
  • - 1 główka kapusty głowiastej białej
  • - 450 g szynki wieprzowej
  • - 200 g boczku
  • - 30 g suszonych grzybów
  • - 1 puszka koncentratu pomidorowego
  • - 100 g ketchupu
  • - 1 łyżeczka soli
  • - 1 łyżeczka pieprzu
  • - 1 łyżeczka papryki ostrej
  • - 1 łyżeczka majeranku
  • - 2 łyżki przyprawy do bigosu
  • - 4 liście laurowe
  • - 4 łyżki oleju

Przygotowanie

Krok1

Mięso wieprzowe i boczek kroimy w kostkę. Następnie smażymy na rozgrzanym oleju do momentu, aż się zarumieni. Grzyby suszone moczymy w garnku z wodą przez 1 godzinę.



Krok 2

Drobno kroimy kapustę kiszoną oraz główkę kapusty białej. Następnie pokrojoną kapustę umieszczamy w dużym garnku, przyprawiamy dostępnymi przyprawami (oprócz przyprawy do bigosu), dodajemy liście laurowe i gotujemy na niewielkim ogniu przez 2,5 godziny.



Krok 3

Następnie do kapusty dodajemy mięso, boczek, osączone grzyby, koncentrat pomidorowy i ketchup razem z przyprawą do bigosu. Całość dokładnie mieszamy i gotujemy do uzyskania miękkości wszystkich składników.



Krok 4

Bigos podajemy na ciepło z chlebem.



Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.