Kurczak z curry, kalafiorem, pomidorami i porem

Pyszne danie obiadowe dla całej rodziny. Mięciutkie mięso z kurczaka z aromatycznym curry i bukietem kolorowych, podpieczonych warzyw. Całość pięknie się prezentuje i wybornie smakuje.

Danie: Obiad

Osób: 4

Czas: Powyżej 1h

Poziom trudności: Średnie

Alergeny: Seler, Soja

Danie: Obiad

Osób: 4

Czas: Powyżej 1h

Poziom trudności: Średnie

Alergeny: Seler, Soja


Ocena

5.00/5

Oceń przepis

Ocena

5.00/5

Oceń przepis

Składniki:

  • 1 kg porcji z kurczaka (skrzydełka, udka, podudzia)
  • 10 pomidorków koktajlowych
  • 1 por
  • 2 łodygi selera naciowego
  • 2 marchewki
  • 1 cebula
  • 4 łyżki przecieru pomidorowego
  • 1 kalafior
  • 2 łyżeczki curry
  • 2 łyżeczki papryki słodkiej
  • 1 łyżeczka papryki ostrej
  • 2 łyżki sosu sojowego
  • 3 łyżki oleju
  • ½ szklanki białego wina

Przygotowanie

Krok 1

Kurczaka myjemy, doprawiamy curry, papryką i sosem sojowym. Odstawiamy.



Krok 2

Gotujemy kalafior podzielony na różyczki. Marchewkę obieramy, razem z porem i selerem naciowym kroimy w kostkę. Pomidorki koktajlowe kroimy w plastry.



Krok 3

Kurczaka obsmażamy na oleju. Dodajemy białe wino i dusimy przez 15 minut. Dodajemy warzywa, sos sojowy i ponownie dusimy przez 10 minut. Kiedy warzywa zmiękną, dodajemy ugotowany kalafior i przecier pomidorowy. Dekorujemy pomidorkami koktajlowymi.



Krok 4

Możemy udekorować dodatkowo bazylią, rozmarynem i kawałkami pora.



Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.