Danie wybitnie obiadowe o bogactwie aromatów pochodzących od ziół. Czerwone wino lekko zabarwia mięso, dlatego kurczak zachwyci wyglądem i będzie ładnie sie komponował z surówkami na talerzu.
Danie: Obiad
Osób: 6
Czas: Powyżej 1h
Poziom trudności: Średnie
Alergeny: Gluten
Kurczaka dokładnie opłucz i osusz. Podsmaż ze wszystkich stron na stopionej słoninie, aż do zarumienienia skórki kurczaka.
Kurczaka przenieś do rondla, a potem zalej winem i rosołem.
Cebulę obierz i grubo pokrój. Dodaj wraz z majerankiem i liściem laurowym do mięsa. Duś na małym ogniu, aż mięso będzie miękkie.
Mąkę rozprowadź w wodzie i zagęść nią sos. Dopraw do smaku solą, pieprzem i sokiem z cytryny. Gotuj jeszcze trochę. Smacznego!
Dodaj komentarz