Kurczak w czerwonym winie

Danie wybitnie obiadowe o bogactwie aromatów pochodzących od ziół. Czerwone wino lekko zabarwia mięso, dlatego kurczak zachwyci wyglądem i będzie ładnie sie komponował z surówkami na talerzu.

Danie: Obiad

Osób: 6

Czas: Powyżej 1h

Poziom trudności: Średnie

Alergeny: Gluten

Danie: Obiad

Osób: 6

Czas: Powyżej 1h

Poziom trudności: Średnie

Alergeny: Gluten


Ocena

5.00/5

Oceń przepis

Ocena

5.00/5

Oceń przepis

Składniki:

  • 1,5 kg kurczaka
  • 100 g wędzonej słoniny
  • 100 ml czerwonego wytrawnego wina
  • 3 cebule
  • 1 szklanka rosołu z wołowiny
  • sok z 1 cytryny
  • 2 liście laurowe
  • 2 łyżki majeranku
  • 1 łyżka soli
  • 1 łyżka pieprzu
  • 5 g mąki
  • 1 szklanka wody

Przygotowanie

Krok 1

Kurczaka dokładnie opłucz i osusz. Podsmaż ze wszystkich stron na stopionej słoninie, aż do zarumienienia skórki kurczaka.



Krok 2

Kurczaka przenieś do rondla, a potem zalej winem i rosołem.



Krok 3

Cebulę obierz i grubo pokrój. Dodaj wraz z majerankiem i liściem laurowym do mięsa. Duś na małym ogniu, aż mięso będzie miękkie.



Krok 4

Mąkę rozprowadź w wodzie i zagęść nią sos. Dopraw do smaku solą, pieprzem i sokiem z cytryny. Gotuj jeszcze trochę. Smacznego!



Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.