Naleśniki są daniem łatwym w przygotowaniu. Świetnie nadają się na ekspresowy obiad dla całej rodziny. Niezwykłego smaku dodają im owoce morza.
Danie: Kolacja
Osób: 4
Czas: Do 1h
Poziom trudności: Łatwe
Alergeny: Białko mleka krowiego, Gluten, Jajko kurze, Soja
Mrożone owoce morza gotujemy w osolonej wodzie 20 minut, następnie je odcedzamy. Smażymy na maśle pieczarki pokrojone na małe kawałki przez 10 minut.
Pieczarki przekładamy na talerz i na tej samej patelni szklimy pokrojoną w kostkę cebulę. Dodajemy również drobno pokrojony czosnek.
Owoce morza razem z pieczarkami, cebulą, pokrojoną w kostkę papryką oraz cukrem i przyprawami dusimy na patelni przez 15 minut. Następnie zagęszczamy śmietanką Łaciatą, dodajemy sok z cytryny i sos sojowy, po czym posypujemy drobno pokrojonym koperkiem i dusimy kolejne 8 minut.
Przygotowujemy ciasto naleśnikowe. Mąkę mieszamy z jajkami i mlekiem. Dodajemy sól i znów mieszamy. Na patelni rozgrzewamy masło i smażymy cienkie naleśniki. Farsz kładziemy na ciasto naleśnikowe i zawijamy. Możemy przyozdobić posiekaną natką pietruszki.
Dodaj komentarz