Owoce morza w naleśnikach

Naleśniki są daniem łatwym w przygotowaniu. Świetnie nadają się na ekspresowy obiad dla całej rodziny. Niezwykłego smaku dodają im owoce morza.

Danie: Kolacja

Osób: 4

Czas: Do 1h

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Białko mleka krowiego, Gluten, Jajko kurze, Soja

Danie: Kolacja

Osób: 4

Czas: Do 1h

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Białko mleka krowiego, Gluten, Jajko kurze, Soja


Ocena

4.00/5

Oceń przepis

Ocena

4.00/5

Oceń przepis

Ciasto:

  • 5 jajek
  • 2 szklanki mleka
  • 100 g mąki
  • 1 łyżka soli
  • 1 łyżeczka masła klarowanego

Farsz:

  • 500 g mrożonych owoców morza
  • 250 g pieczarek
  • 1 cebula
  • 1 łyżka cukru
  • 3 ząbki czosnku
  • 1 papryka czerwona
  • 1 koper
  • 200 ml Śmietanki Łaciatej 18%
  • sok z 1 cytryny
  • 2 łyżki sosu sojowego
  • 1 łyżka soli
  • 1 łyżka pieprzu
  • kilka listków natki pietruszki do dekoracji

Przygotowanie

Krok 1

Mrożone owoce morza gotujemy w osolonej wodzie 20 minut, następnie je odcedzamy. Smażymy na maśle pieczarki pokrojone na małe kawałki przez 10 minut.



Krok 2

Pieczarki przekładamy na talerz i na tej samej patelni szklimy pokrojoną w kostkę cebulę. Dodajemy również drobno pokrojony czosnek.



Krok 3

Owoce morza razem z pieczarkami, cebulą, pokrojoną w kostkę papryką oraz cukrem i przyprawami dusimy na patelni przez 15 minut. Następnie zagęszczamy śmietanką Łaciatą, dodajemy sok z cytryny i sos sojowy, po czym posypujemy drobno pokrojonym koperkiem i dusimy kolejne 8 minut.



Krok 4

Przygotowujemy ciasto naleśnikowe. Mąkę mieszamy z jajkami i mlekiem. Dodajemy sól i znów mieszamy. Na patelni rozgrzewamy masło i smażymy cienkie naleśniki. Farsz kładziemy na ciasto naleśnikowe i zawijamy. Możemy przyozdobić posiekaną natką pietruszki.



Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.