Zupa cebulowa z koniakiem

Zupa cebulowa z koniakiem to danie bardzo aromatyczne i proste w przygotowaniu. Polecane na każdą porę roku, choć najlepiej rozgrzewa zimą. Zachwyci z pewnością wszystkich gości.

Danie: Zupy

Osób: 4

Czas: Do 1h

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Białko mleka krowiego, Gluten

Wegetariańskie

Danie: Zupy

Osób: 4

Czas: Do 1h

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Białko mleka krowiego, Gluten

Wegetariańskie


Ocena

5.00/5

Oceń przepis

Ocena

5.00/5

Oceń przepis

Składniki:

  • - 800 g cebuli
  • - 5 szklanek naturalnego bulionu warzywnego
  • - 1 szklanka koniaku
  • - 3 łyżki masła Łaciate
  • - 3 łyżki mąki
  • - 1 łyżeczka soli
  • - 1 łyżeczka pieprzu
  • - ½ łyżeczka startej gałki muszkatołowej
  • - 4 bagietki

Przygotowanie

Krok 1

Cebulę obieramy, kroimy w półplastry i lekko szklimy na rozpuszczonym na patelni maśle.



Krok 2

Cebulę umieszczamy następnie w garnku, zalewamy bulionem i gotujemy przez 30 minut.



Krok 3

Zupę miksujemy do uzyskania jednolitej konsystencji i doprawiamy do smaku solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Część cebuli można zostawić w całości.



Krok 4

Do zupy dodajemy koniak i gotujemy ok. 5 minut. Zupę cebulową podajemy ze świeżymi bagietkami.



Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.