Danie: Deser
Osób: 4
Czas: Powyżej 1h
Poziom trudności: Łatwe
Ze śmietanką
Przepis konkursowy - Konkurs Śmietanka Towarzyska
Białko jajek ubić z cukrem na sztywno. Dodać żółtka. Pozostałe suche składniki (mąki, kakao, proszek do pieczenia) wymieszać. Następnie dodać do masy jajecznej i delikatnie wymieszać. Piec w tortownicy ok 20 minut 180stC do tzn suchego patyczka. Ostudzony biszkopt przeciąć wzdłuż na pół (najlepiej nitką). Na spód tortownicy wyłożyć jeden biszkopt i następnie wzdłuż brzegu ułożyć rurki raz czekoladą do dołu, raz do góry.
Żelatynę rozpuścić w niewielkiej ilości gorącej wody. Następnie ją ostudzić. Miękkie masło zmiksować dodając powoli ajerkoniak. Śmietankę zmiksować a cukrem pudrem. Następnie dodać ją do masy maślano-ajerkoniakowej i delikatnie wymieszać. Miksując krem dodać tężejącą żelatynę. Połowę masy ajerkoniakowej wylać na biszkopt. Następnie przełożyć kolejną warstwą biszkoptu i wylać drugą połowę masy ajerkoniakowej. Wstawić do lodówki.
Rozpuścić 2 łyżeczki żelatyny w niewielkiej ilości gorącej wody. Ostudzoną żelatynę zmiksować z ajerkoniakiem. Uzyskaną masę wylać na wierzch ciasta. Całość schłodzić w lodówce.
Dodaj komentarz