Tort ajerkoniakowy

Autor:

monica170

Danie: Deser

Osób: 4

Czas: Powyżej 1h

Poziom trudności: Łatwe

Ze śmietanką

Przepis konkursowy - Konkurs Śmietanka Towarzyska

Danie: Deser

Osób: 4

Czas: Powyżej 1h

Poziom trudności: Łatwe

Ze śmietanką

Przepis konkursowy - Konkurs Śmietanka Towarzyska


Ocena

-/5

Oceń przepis

Ocena

-/5

Oceń przepis

Ciasto

  • 3 jajka
  • 1,5 łyżki mąki pszennej
  • 1 łyżka kakao
  • 3/4 szklanki cukru
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • 3/4 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 opakowania rurek w czekoladzie

Masa

  • 500 ml śmietanki 36% Łaciata
  • 250 ml ajerkoniaku
  • 100 gram masła Łaciate
  • 100 gram cukru pudru
  • 3 łyżeczki żelatyny

Polewa

  • 150 ml ajerkoniaku
  • 2 łyżeczki żelatyny

Przygotowanie

ciasto

Białko jajek ubić z cukrem na sztywno. Dodać żółtka. Pozostałe suche składniki (mąki, kakao, proszek do pieczenia) wymieszać. Następnie dodać do masy jajecznej i delikatnie wymieszać. Piec w tortownicy ok 20 minut 180stC do tzn suchego patyczka. Ostudzony biszkopt przeciąć wzdłuż na pół (najlepiej nitką). Na spód tortownicy wyłożyć jeden biszkopt i następnie wzdłuż brzegu ułożyć rurki raz czekoladą do dołu, raz do góry.



Masa

Żelatynę rozpuścić w niewielkiej ilości gorącej wody. Następnie ją ostudzić. Miękkie masło zmiksować dodając powoli ajerkoniak. Śmietankę zmiksować a cukrem pudrem. Następnie dodać ją do masy maślano-ajerkoniakowej i delikatnie wymieszać. Miksując krem dodać tężejącą żelatynę. Połowę masy ajerkoniakowej wylać na biszkopt. Następnie przełożyć kolejną warstwą biszkoptu i wylać drugą połowę masy ajerkoniakowej. Wstawić do lodówki.



Polewa

Rozpuścić 2 łyżeczki żelatyny w niewielkiej ilości gorącej wody. Ostudzoną żelatynę zmiksować z ajerkoniakiem. Uzyskaną masę wylać na wierzch ciasta. Całość schłodzić w lodówce.



Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.