Kurczak w marynacie z szałwią

Autor:

Śnieżynka

Danie: Obiad

Osób: 3

Czas: Powyżej 1h

Poziom trudności: Łatwe

Danie: Obiad

Osób: 3

Czas: Powyżej 1h

Poziom trudności: Łatwe


Ocena

3.00/5

Oceń przepis

Ocena

3.00/5

Oceń przepis

Składniki:

  • 1/2 kurczaka
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 3 łyżki octu winnego
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 łyżeczka sosu sojowego
  • 1 łyżeczka syropu klonowego
  • 3 łyżki posiekanej szałwii
  • Sól
  • Pieprz kolorowy
  • Papryka mielona

Przygotowanie

Krok 1

Liście szałwii umyć i bardzo drobno posiekać.



Krok 2

Obrany czosnek przecisnąć przez praskę.



Krok 3

Do miski wlać oliwę, syrop klonowy, sos sojowy i ocet winny. Dodać zmiażdżony czosnek, posiekaną szałwię, pieprz, sól, wymieszać.



Krok 4

Mięso pokroić na porcje, umyć, osuszyć i dokładnie natrzeć marynatą. Zawinąć folią spożywczą i odłożyć na kilka godzin.



Krok 5

Następnie razem z marynatą przełożyć do naczynia żaroodpornego, oprószyć mieloną papryką, podlać odrobiną wody, przykryć i włożyć do nagrzanego piekarnika. Piec około 1 godziny w temperaturze 180 stopni.



Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.