Placuszki z makiem i skórką pomarańczową

Autor:

Śnieżynka

Osób: 4

Czas: Do 1h

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Białko mleka krowiego, Gluten, Jajko kurze

Wegetariańskie

Danie:

Osób: 4

Czas: Do 1h

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Białko mleka krowiego, Gluten, Jajko kurze

Wegetariańskie


Ocena

3.00/5

Oceń przepis

Ocena

3.00/5

Oceń przepis

Składniki:

  • 1 szkl. maślanki
  • 1,5 szkl. mąki pszennej
  • 1 jajko
  • ½ łyżeczki sody oczyszczonej
  • 1 łyżeczka cukru z wanilią
  • 1 łyżka cukru
  • 2-3 łyżki mielonego maku
  • 3 jabłka
  • 2 łyżki skórki pomarańczowej kandyzowanej
  • ½ płaskiej łyżeczki soli
  • Oliwa do smażenia
  • Syrop klonowy

Przygotowanie

Krok 1

Obrane jabłka bez gniazd nasiennych posiekać.



Krok 2

Do miski wlać maślankę, dodać żółtko, cukier waniliowy, sodę oczyszczoną, sól i cukier, zamieszać.



Krok 3

Następnie wsypać przesianą mąkę, mak, skórkę pomarańczową i posiekane jabłka, wymieszać.



Krok 4

Białko ubić na sztywną pianę, połączyć z ciastem, delikatnie mieszając.



Krok 5

Na rozgrzaną oliwę wkładać porcje ciasta i smażyć z obu stron na złoty kolor.



Krok 6

Usmażone osączyć z nadmiaru tłuszczu na papierowym ręczniku. Podawać z syropem klonowym lub oprószone cukrem pudrem.



Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.