Risotto z szafranem i maślakami

Risotto z grzybami i szafranem idealne na sezon jesienny. Uważajmy jednak na pochodzenie grzybów i ich jakość. Danie polecane jako główny posiłek lub kolacja.

Danie: Obiad

Osób: 2

Czas: Do 15 min

Poziom trudności: Średnie

Alergeny: Białko mleka krowiego

Ze śmietanką

Danie: Obiad

Osób: 2

Czas: Do 15 min

Poziom trudności: Średnie

Alergeny: Białko mleka krowiego

Ze śmietanką


Ocena

5.00/5

Oceń przepis

Ocena

5.00/5

Oceń przepis

Składniki:

  • 250 g ryżu
  • 200 g świeżych podgrzybków
  • 1 cebula
  • 1 ząbek czosnku
  • 200 ml białego wytrawnego wina
  • 600 ml bulionu
  • 20 ml Śmietanki Łaciatej 30%
  • 1 łyżka masła
  • natka pietruszki
  • oliwa z oliwek
  • szczypta nitek szafranu
  • sól
  • pieprz

Przygotowanie

Krok 1

Kroimy cebulkę w drobną kosteczkę i szklimy na oliwie z oliwek. Następnie dodajemy ryż.



Krok 2

Ryż podlewami białym winem. Gotujemy do momentu, aż ryż wchłonie wino.



Krok 3

Dodajemy oczyszczone, świeże grzyby razem z przeciśniętym przez praskę czosnkiem. Smażymy całość. Następnie podlewany delikatnie bulionem. Rozcieramy nitki szafranu z odrobiną bulionu i także dodajemy do ryżu. Gotujemy do uzyskania odpowiedniej konsystencji ryżu. Pamiętajmy, aby był on al dente!



Krok 4

Na sam koniec dodajemy śmietankę Łaciatą, masło oraz sól i pieprz do smaku. Ostrożnie mieszamy.



Krok 5

Gotowe danie wykładamy na talerz oraz ozdabiamy listkami świeżej pietruszki.



Wskazówki

Bulion oraz wino przed dodaniem do ryżu należy podgrzać.

Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.