Risotto z grzybami i szafranem idealne na sezon jesienny. Uważajmy jednak na pochodzenie grzybów i ich jakość. Danie polecane jako główny posiłek lub kolacja.
Danie: Obiad
Osób: 2
Czas: Do 15 min
Poziom trudności: Średnie
Alergeny: Białko mleka krowiego
Ze śmietanką
Kroimy cebulkę w drobną kosteczkę i szklimy na oliwie z oliwek. Następnie dodajemy ryż.
Ryż podlewami białym winem. Gotujemy do momentu, aż ryż wchłonie wino.
Dodajemy oczyszczone, świeże grzyby razem z przeciśniętym przez praskę czosnkiem. Smażymy całość. Następnie podlewany delikatnie bulionem. Rozcieramy nitki szafranu z odrobiną bulionu i także dodajemy do ryżu. Gotujemy do uzyskania odpowiedniej konsystencji ryżu. Pamiętajmy, aby był on al dente!
Na sam koniec dodajemy śmietankę Łaciatą, masło oraz sól i pieprz do smaku. Ostrożnie mieszamy.
Gotowe danie wykładamy na talerz oraz ozdabiamy listkami świeżej pietruszki.
Bulion oraz wino przed dodaniem do ryżu należy podgrzać.
Dodaj komentarz