Udka z kaczki z czerwoną porzeczką

Udko kaczki podane z pysznym owocowym, słodkim sosem to danie idealne na wykwintną, elegancką kolację we dwoje. Nie jest bardzo trudna w przygotowaniu, a efekt jest rewelacyjny.

Danie: Obiad

Osób: 2

Czas: Powyżej 1h

Poziom trudności: Średnie

Danie: Obiad

Osób: 2

Czas: Powyżej 1h

Poziom trudności: Średnie


Ocena

2.00/5

Oceń przepis

Ocena

2.00/5

Oceń przepis

Składniki:

  • - 2 udka kaczki
  • - 1 szklanka czerwonego wina
  • - 1 szklanka soku porzeczkowego
  • - 150 g czerwonej porzeczki
  • - 5 gałązek rozmarynu
  • - 4 łyżki miodu
  • - 2 łyżeczki słodkiej papryki
  • - 1 łyżeczka soli
  • - 3 łyżki oleju

Przygotowanie

Krok 1

Udka myjemy, przyprawiamy solą i słodką papryką, a następnie odstawiamy na 1 godzinę. Po tym czasie podsmażamy lekko na patelni.



Krok 2

W rondelku łączymy wino i sok porzeczkowy. Lekko podgrzewamy i rozpuszczamy miód. W naczyniu żaroodpornym układamy kaczkę, dodajemy porzeczki. Całość zalewamy winem z sokiem porzeczkowym.



Krok 3

Pieczemy przez ok. 1,5 godziny w temperaturze 180 stopni. W tym czasie polewamy kaczkę powstałym sosem co jakiś czas.



Wskazówki

Wraz z udkami możemy również upiec ulubione warzywa.

Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.