Udko kaczki podane z pysznym owocowym, słodkim sosem to danie idealne na wykwintną, elegancką kolację we dwoje. Nie jest bardzo trudna w przygotowaniu, a efekt jest rewelacyjny.
Danie: Obiad
Osób: 2
Czas: Powyżej 1h
Poziom trudności: Średnie
Udka myjemy, przyprawiamy solą i słodką papryką, a następnie odstawiamy na 1 godzinę. Po tym czasie podsmażamy lekko na patelni.
W rondelku łączymy wino i sok porzeczkowy. Lekko podgrzewamy i rozpuszczamy miód. W naczyniu żaroodpornym układamy kaczkę, dodajemy porzeczki. Całość zalewamy winem z sokiem porzeczkowym.
Pieczemy przez ok. 1,5 godziny w temperaturze 180 stopni. W tym czasie polewamy kaczkę powstałym sosem co jakiś czas.
Wraz z udkami możemy również upiec ulubione warzywa.
Dodaj komentarz