Kurczak w marynacie z winem

Danie: Obiad

Osób: 3

Czas: Powyżej 1h

Poziom trudności: Łatwe

Danie: Obiad

Osób: 3

Czas: Powyżej 1h

Poziom trudności: Łatwe


Ocena

5.00/5

Oceń przepis

Ocena

5.00/5

Oceń przepis

Składniki:

  • 0,5 kurczaka
  • 1 łyżka ketchupu łagodnego
  • 1 łyżeczka papryki wędzonej
  • 2 łyżki oliwy
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 łyżki czerwonego półsłodkiego wina
  • Szczypta papryki mielonej ostrej
  • 1 łyżka przyprawy bałkańskiej
  • Sól
  • Pieprz

Dodatkowo:

  • Ziemniaki
  • Surówka

Przygotowanie

Krok 1

Do miski włożyć ketchup, przeciśnięty przez praskę czosnek, dodać przyprawę bałkańską, paprykę mieloną ostrą i wędzoną, wlać oliwę i czerwone wino, wymieszać.





Krok 2

Mięso umyć, osuszyć papierowym ręcznikiem, podzielić na porcje, natrzeć solą i pieprzem. Dokładnie obtoczyć w marynacie, ułożyć w misce, zawinąć folią spożywczą i odłożyć do lodówki na 2-3 godziny.





Krok 3

Następnie mięso razem z marynatą ułożyć w naczyniu żaroodpornym, przykryć i wstawić na około 1 godziny do nagrzanego do 190°C piekarnika.





Krok 4

Po upływie 40 minut usunąć pokrywkę, mięso oblać powstałym sosem i ponownie włożyć do piekarnika. Piec bez przykrycia, aby powstała chrupiąca skórka, a mięso nabrało rumianego koloru.



Krok 5

Podawać z ziemniakami i surówką.



Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.