Makaron serowy z brokułem

Danie: Obiad

Osób: 4

Czas: Do 1h

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Białko mleka krowiego, Gluten

Danie: Obiad

Osób: 4

Czas: Do 1h

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Białko mleka krowiego, Gluten


Ocena

3.00/5

Oceń przepis

Ocena

3.00/5

Oceń przepis

Składniki:

  • 110 g masła Łaciate
  • Około 340 g drobnego makaronu (kolanka, macaroni, świderki)
  • 60 g mąki pszennej
  • Sól
  • Pieprz
  • Gałka muszkatołowa
  • 470 ml mleka Łaciate
  • 2 szklanki sera żółtego (startego)
  • 1 brokuł
  • Płatki chili (do dekoracji)

Przygotowanie

Krok 1

Makaron gotujemy według instrukcji na opakowaniu.



Krok 2

Masło rozpuszczamy w garnku. Dodajemy powoli mąkę cały czas mieszając. Podgrzewamy przez 2-3 minut. Dodajemy powoli mleko i mieszamy cały czas energicznie. Podgrzewamy aż sos zgęstnieje.



Krok 3

Brokuł dzielimy na różyczki. Następnie gotujemy je w lekko osolonej wodzie.



Krok 4

Do sosu dodajemy ser i gotujemy, aż się rozpuści. Doprawiamy solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Dodajemy makaron i mieszamy. 




Krok 5

Makaron podajemy z brokułem. Możemy także ozdobić płatkami chili.



Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.