Tagiatelle z cukinią w sosie mascarpone

Autor:

KuchniaMniam

Danie: Obiad

Osób: 2

Czas: Do 1h

Poziom trudności: Łatwe

Danie: Obiad

Osób: 2

Czas: Do 1h

Poziom trudności: Łatwe


Ocena

-/5

Oceń przepis

Ocena

-/5

Oceń przepis

składniki

  • 150 g makaronu tagliatelle
  • 1 cukinia
  • 250 g serka mascarpone
  • 50 g orzechów włoskich
  • sól
  • pieprz czarny
  • oliwa z oliwek
  • 1/2 łyżeczki tymianku

Przygotowanie

Krok 1

Makaron ugotować al’dente w lekko osolonej wodzie. Orzechy posiekać i uprażyć na suchej patelni. Cukinię pociąć na paski za pomocą obieraczki do warzyw, pomijając część z nasionami. Na patelni rozgrzać oliwę i wrzucić cukinię. Kiedy znacząco zmniejszy objętość, rozetrzeć w dłoniach tymianek i dodać do cukinii. Smażyć, aż zmięknie, ale jednocześnie będzie chrupiąca. Zmniejszyć płomień, dodać mascarpone, wymieszać i przyprawić. Kiedy serek się rozpuści dodać uprażone orzechy. Do sosu włożyć makaron i przemieszać, aż cały oblepi się sosem. Podawać gorące. Smacznego :)



Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.