Kurczak w pomidorach z kaparami

Dania z kurczaka są szybkie, nie zawierają dużo kalorii, a obiad jest bardzo apetyczny. Podobnie jest w przypadku kurczaka w pomidorach z kaparami - to przepis, do którego się powraca!

Danie: Obiad

Osób: 2

Czas: Do 1h

Poziom trudności: Średnie

Alergeny: Gluten

Bez laktozy

Danie: Obiad

Osób: 2

Czas: Do 1h

Poziom trudności: Średnie

Alergeny: Gluten

Bez laktozy


Ocena

5.00/5

Oceń przepis

Ocena

5.00/5

Oceń przepis

Składniki:

  • - 1 podwójny filet z kurczaka
  • - 1 czerwona papryka
  • - 1 cebula
  • - 2 ząbki czosnku
  • - 5 łyżek kaparów
  • - 1 puszka pomidorów bez skórki
  • - 1 łyżeczka soli
  • - 1 łyżeczka pieprzu
  • - po 1 łyżce przypraw: bazylii, ziół prowansalskich
  • - 2 liście laurowe
  • - 150 g tłuszczu do smażenia
  • - 100 g mąki do obtoczenia mięsa
  • - 1 natka pietruszki
  • - 1 limonka

Przygotowanie

Krok 1

Umyte mięso kroimy w kostkę, obtaczamy w mące i podsmażamy na tłuszczu. Następnie przekładamy do garnka.



Krok 2

Pokrojoną cebulę podsmażamy na tłuszczu od smażenia mięsa. Przekładamy do mięsa. Podlewamy niewielką ilością wody i wkładamy liście laurowe.



Krok 3

Kroimy paprykę w piórka, a czosnek w drobną kosteczkę i dodajemy do mięsa. Gotujemy przez 5 minut i wlewamy pomidory oraz dokładamy kapary.



Krok 4

Wszystko doprawiamy solą, pieprzem oraz ziołami i gotujemy jeszcze przez 4 minuty, aby całość zagęściła się. Mięso i sos możemy podać z gotowanym ryżem. Danie przyozadabiamy natką pietruszki i limonką.



Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.