Pierogi z soczewicą czerwoną

Autor:

Danuta Piecyk

Danie: Obiad

Osób: 2

Czas: Do 1h

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Białko mleka krowiego, Gluten, Jajko kurze

Wegetariańskie

Danie: Obiad

Osób: 2

Czas: Do 1h

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Białko mleka krowiego, Gluten, Jajko kurze

Wegetariańskie


Ocena

5.00/5

Oceń przepis

Ocena

5.00/5

Oceń przepis

Ciasto :

  • 80 g mąki
  • 65 ml przegotowanej wody
  • Szczypta soli

Farsz :

  • 75 g czerwonej soczewicy
  • 1 cebula
  • 2 łyżki masła Łaciate
  • 2 łyżki bułki tartej
  • 1 białko
  • 1 łyżeczka majeranku
  • Sól i pieprz

Okrasa :

  • Tłuszcz
  • 1 cebula

Przygotowanie

Ciasto

Mąkę wysypać na stolnicę, zrobić dołeczek, wsypać szczyptę soli i dolewając po trochu gotowanej wody, mieszając czubkiem noża. Od razu ciepłe ciasto zagnieść, dobrze wyrobić, odstawić, przykryć ściereczką, aby nie obsychało.



Farsz

Soczewicę opłukać ciepłą wodą, przełożyć do garnka, zalać zimną wodą, gotować w lekko osolonej wodzie przez 25 minut na wolnym ogniu. Po tym czasie odcedź na sicie. Cebulę obrać, pokroić w kostkę przesmażyć na tłuszczu. Wszystkie składniki połączyć, wymieszać, doprawić solą i pieprzem.




Ciasto rozwałkować, wykrawać szklanką krążki, nakładać porcję farszu, dobrze zlepiać. Wrzucać pierogi na osoloną wodę, gotować ok. 6 minut od wypłynięcia na powierzchnię. Ugotowane pierogi wybierać łyżką cedzakową, na talerze. Podawać polane tłuszczem z cebulką.



Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.