Pierogi z soczewicą czerwoną

Autor:

Danuta Piecyk

Danie: Obiad

Osób: 2

Czas: Do 1h

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Białko mleka krowiego, Gluten, Jajko kurze

Wegetariańskie

Danie: Obiad

Osób: 2

Czas: Do 1h

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Białko mleka krowiego, Gluten, Jajko kurze

Wegetariańskie


Ocena

5.00/5

Oceń przepis

Ocena

5.00/5

Oceń przepis

Ciasto:

  • 80 g mąki
  • 65 ml przegotowanej wody
  • 1 szczypta soli

Farsz:

  • 75 g czerwonej soczewicy
  • 1 cebula
  • 2 łyżki masła Łaciate
  • 2 łyżki bułki tartej
  • 1 białko
  • 1 łyżeczka majeranku
  • sól
  • pieprz

Okrasa :

  • tłuszcz
  • 1 cebula

Przygotowanie

Ciasto:

Mąkę wysypać na stolnicę, zrobić dołeczek, wsypać szczyptę soli i dolewając po trochu gotowanej wody, mieszając czubkiem noża. Od razu ciepłe ciasto zagnieść, dobrze wyrobić, odstawić, przykryć ściereczką, aby nie obsychało.



Farsz:

Soczewicę opłukać ciepłą wodą, przełożyć do garnka, zalać zimną wodą, gotować w lekko osolonej wodzie przez 25 minut na wolnym ogniu. Po tym czasie odcedź na sicie. Cebulę obrać i pokroić w kostkę przesmażyć na maśle. Wszystkie składniki połączyć, wymieszać, doprawić solą i pieprzem.



Pierogi:

Ciasto rozwałkować, wykrawać szklanką krążki, nakładać porcję farszu, dobrze zlepiać. Wrzucać pierogi na osoloną wodę, gotować ok. 6 minut od wypłynięcia na powierzchnię. Ugotowane pierogi wybierać łyżką cedzakową, na talerze. Podawać polane masłem z cebulką z patelni. Smacznego!



Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.