Danie: Obiad
Osób: 2
Czas: Do 1h
Poziom trudności: Łatwe
Alergeny: Białko mleka krowiego, Gluten, Jajko kurze
Wegetariańskie
Mąkę wysypać na stolnicę, zrobić dołeczek, wsypać szczyptę soli i dolewając po trochu gotowanej wody, mieszając czubkiem noża. Od razu ciepłe ciasto zagnieść, dobrze wyrobić, odstawić, przykryć ściereczką, aby nie obsychało.
Soczewicę opłukać ciepłą wodą, przełożyć do garnka, zalać zimną wodą, gotować w lekko osolonej wodzie przez 25 minut na wolnym ogniu. Po tym czasie odcedź na sicie. Cebulę obrać i pokroić w kostkę przesmażyć na maśle. Wszystkie składniki połączyć, wymieszać, doprawić solą i pieprzem.
Ciasto rozwałkować, wykrawać szklanką krążki, nakładać porcję farszu, dobrze zlepiać. Wrzucać pierogi na osoloną wodę, gotować ok. 6 minut od wypłynięcia na powierzchnię. Ugotowane pierogi wybierać łyżką cedzakową, na talerze. Podawać polane masłem z cebulką z patelni. Smacznego!
Dodaj komentarz