Grzyby opłukać pod zimną wodą. Następnie umieścić w garnuszku i zalać wodą tylko do przykrycia. Odstawić na min. 2 godz. Cebulę i selera (ugotowanego) pokroić w kostkę i podsmażyć na niewielkiej ilości tłuszczu. Odstawić. Porcje kurczaka ugotowane w rosole lekko posypać jarzynką z każdej strony. Na patelni rozgrzać tłuszcz i obsmażyć mięso do zarumienienia. Dodać podsmażonego selera i cebulę. Namoczone grzyby zblendować razem z wodą (w której się moczyły). Wymieszać z 2-3 szklankami rosołu / bulionu (odrobinę odlać - przyda się później) i kostką grzybową. Przelać wywar na patelnię z podsmażonym kurczakiem i warzywami. Gotować około 15 min min. bez przykrycia (aż nadmiar wody wyparuje). Śmietankę rozprowadzić w odlanym rosole z łyżką mąki. Delikatnie mieszając, partiami przelewać w różne miejsca patelni. Zagotować i zdjąć z ognia.
Z kapusty usunąć wierzchnie liście i głąba. Opłukać pod wodą i posiekać. Umieścić w garnku i zalać do 1/3 objętości kapusty wodą. Dusić pod przykryciem, aż będzie miękka. Cebulę pokroić w kostkę, przełożyć na patelnię, podlać 1/4 szklanki wody. Smażyć, aż woda wyparuje, a cebulka lekko zmięknie. Dodać skwarki ze smalcem i pokrojone w kostkę jabłka. Zrumienić. Dodać do kapusty i wymieszać. Doprawić octem, sokiem z cytryny, solą i cukrem. Można zagęścić kapustę łyżką mąki rozmieszaną w odrobinie wody (najlepiej wystudzonej wody z kapusty jeśli jest jej zbyt wiele).
Kurczaka w Sosie Grzybowym można podawać z ziemniakami, kopytkami, śląskimi kluskami lub pampuchami.
Modrą Kapustę można podawać na ciepło lub na zimno.
Dodaj komentarz