Kurczak w Sosie Grzybowym

Danie: Kolacja, Obiad

Osób: 4

Czas: Do 1h

Poziom trudności: Łatwe

Ze śmietanką

Danie: Kolacja, Obiad

Osób: 4

Czas: Do 1h

Poziom trudności: Łatwe

Ze śmietanką


Ocena

-/5

Oceń przepis

Ocena

-/5

Oceń przepis

Składniki na Kurczaka w Sosie Grzybowym:

  • 1 kurczak ugotowany w rosole (wcześniej podzielony na mniejsze porcje),
  • 2-3 szklanki rosołu / bulionu,
  • 7-10 suszonych grzybów,
  • 200 ml śmietanki ŁACIATA 36%,
  • 1 płaska łyżka mąki,
  • 1 mała cebula,
  • 1 seler (z rosołu),
  • jarzynka,
  • 1/2 kostki grzybowej,
  • 1 łyżka smalcu bez skwarek / masła (ewentualnie olej)

Składniki na Modrą Kapustę:

  • 1 główka czerwonej kapusty,
  • 3 duże cebule,
  • 3 jabłka (gloster, kortland),
  • cukier,
  • sól,
  • 1 duża łyżka smalcu ze skwarkami,
  • 1 łyżka octu,
  • sok z 1/2 cytryny

Przygotowanie

Wykonanie Kurczaka w Sosie Grzybowym:

Grzyby opłukać pod zimną wodą. Następnie umieścić w garnuszku i zalać wodą tylko do przykrycia. Odstawić na min. 2 godz. Cebulę i selera (ugotowanego) pokroić w kostkę i podsmażyć na niewielkiej ilości tłuszczu. Odstawić. Porcje kurczaka ugotowane w rosole lekko posypać jarzynką z każdej strony. Na patelni rozgrzać tłuszcz i obsmażyć mięso do zarumienienia. Dodać podsmażonego selera i cebulę. Namoczone grzyby zblendować razem z wodą (w której się moczyły). Wymieszać z 2-3 szklankami rosołu / bulionu (odrobinę odlać - przyda się później) i kostką grzybową. Przelać wywar na patelnię z podsmażonym kurczakiem i warzywami. Gotować około 15 min min. bez przykrycia (aż nadmiar wody wyparuje). Śmietankę rozprowadzić w odlanym rosole z łyżką mąki. Delikatnie mieszając, partiami przelewać w różne miejsca patelni. Zagotować i zdjąć z ognia.





Wykonanie Modrej Kapusty:

Z kapusty usunąć wierzchnie liście i głąba. Opłukać pod wodą i posiekać. Umieścić w garnku i zalać do 1/3 objętości kapusty wodą. Dusić pod przykryciem, aż będzie miękka. Cebulę pokroić w kostkę, przełożyć na patelnię, podlać 1/4 szklanki wody. Smażyć, aż woda wyparuje, a cebulka lekko zmięknie. Dodać skwarki ze smalcem i pokrojone w kostkę jabłka. Zrumienić. Dodać do kapusty i wymieszać. Doprawić octem, sokiem z cytryny, solą i cukrem. Można zagęścić kapustę łyżką mąki rozmieszaną w odrobinie wody (najlepiej wystudzonej wody z kapusty jeśli jest jej zbyt wiele).



Wskazówki

Kurczaka w Sosie Grzybowym można podawać z ziemniakami, kopytkami, śląskimi kluskami lub pampuchami.

Modrą Kapustę można podawać na ciepło lub na zimno.

Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.