Kurczak w sosie mole

Danie: Obiad

Osób: 4

Czas: Do 1h

Poziom trudności: Łatwe

Danie: Obiad

Osób: 4

Czas: Do 1h

Poziom trudności: Łatwe


Ocena

-/5

Oceń przepis

Ocena

-/5

Oceń przepis

Sos mole:

  • 2 łyżki oleju
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 duża ostra papryczka
  • 1 łyżka uprażonych nasion sezamu
  • 1 łyżka mielonych migdałów
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki w proszku
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 1 łyżeczka kminu rzymskiego
  • 1/4 łyżeczki mielonych goździków
  • 1 puszka pomidorów krojonych bez skórki
  • 2 łyżki rodzynek
  • 1 łyżka masła orzechowego
  • 250 ml rosołu
  • 25 g gorzkiej czekolady
  • sól
  • pieprz

Kurczak:

  • 3 piersi kurczaka (każda pokrojona na 4 równe kawałki)
  • 2 łyżki oleju

Przygotowanie

Przygotowanie:

Podzielić kurczaka na części i przełożyć do garnka z rosołem. Gotować 30 minut na wolnym ogniu.
W dużym naczyniu zblendować migdały, papryczkę, posiekany czosnek i cebulę, pomidory, rodzynki, uprażone ziarna sezamu. Na rozgrzaną na patelni łyżkę masła przełożyć uzyskaną pastę. Dodać cynamon i zmielone goździki. Delikatnie podsmażać przez kilka minut, stale mieszając, dolewać bulion. Mieszać, aż powstanie gęsty sos, zredukować i przykryć, zostawić na małym ogniu na 20 minut. Dodać do sosu czekoladę i wędzoną paprykę. Na drugiej patelni rozpuścić pozostałe masło i zarumienić osuszonego kurczaka. Przełożyć go do sosu i razem dusić jeszcze przez 10 minut. Podawać z kurkumowym ryżem.



Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.