Pierniczkowe latte

To idealny przepis na kawę w zimowe popołudnie. Pyszna i bardzo cynamonowa. Z dodatkiem ubitej śmietanki smakuje wyśmienicie.

Danie: Napoje

Osób: 2

Czas: Do 15 min

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Białko mleka krowiego

Ze śmietanką

Danie: Napoje

Osób: 2

Czas: Do 15 min

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Białko mleka krowiego

Ze śmietanką


Ocena

5.00/5

Oceń przepis

Ocena

5.00/5

Oceń przepis

Składniki

  • - 1/4 szklanki (60 ml) mleka zagęszczonego 7,5% (do kawy)
  • - 1/2 łyżeczki przyprawy piernikowej
  • - 1 łyżeczka brązowego cukru
  • - 2 espresso (po ok. 80 ml)
  • - 1/2 szklanki (125 ml) mleka
  • - 1/3 łyżeczki cynamonu
  • - 2 laski cynamonu do podania (opcjonalnie)
  • - 150 ml śmietanki Łaciatej 30% (schłodzonej)

Przygotowanie

Krok 1

W garnku podgrzewamy mleko zagęszczone, przyprawę piernikową, cukier i wszystko mieszamy. W drugim garnku podgrzewamy mleko. Przelewamy przez sitko do kubków.



Krok 2

Przygotowujemy espresso i wlewamy po porcji do kubków.



Krok 3

Schłodzoną śmietankę Łaciatą ubijamy i dodajemy ją do kawy. Wierzch posypujemy odrobiną cynamonu. Możemy dodać laski cynamonu do dekoracji.



Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.