Kurczak w sosie śmietanowo-szpinakowym

Kurczak w kremowym sosie śmietanowym z dodatkiem szpinaku to pomysł na łatwy i szybki obiad dla całej rodziny.

Danie: Obiad,

Osób: 4

Czas: Do 1h

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Białko mleka krowiego,

Ze śmietanką

Danie: Obiad,

Osób: 4

Czas: Do 1h

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Białko mleka krowiego,

Ze śmietanką


Ocena

4.33/5

Oceń przepis

Ocena

4.33/5

Oceń przepis

Składniki:

  • - 400 g filetów z kurczaka
  • - ½ ząbka czosnku
  • - ¼ łyżeczki pieprzu
  • - ¼ łyżeczki soli
  • - 2 łyżeczki oliwy
  • - 1 łyżeczka soku z cytryny
  • - 4 pomidorki koktajlowe (opcjonalnie)

Sos szpinakowy:

  • - ok. 150 g szpinaku
  • - 2 łyżeczki masła
  • - ½ ząbka czosnku
  • - 100 ml Śmietanki Łaciatej 30%
  • - 40 g sera gorgonzola
  • - ½ łyżeczki mąki pszennej
  • - ½ łyżeczki mąki ziemniaczanej
  • - ¼ łyżeczki gałki muszkatołowej

Przygotowanie

Krok 1
Piekarnik nagrzewamy do 190 stopni C. Filety z kurczaka myjemy i oczyszczamy. Kroimy na mniejsze kawałki. Doprawiamy solą i pieprzem, nacieramy startym czosnkiem oraz oliwą i cytryną. Wkładamy do naczynia żaroodpornego.

Krok 2
Do nagrzanego piekarnika wkładamy kurczaka i pieczemy przez 35 minut. Szpinak płuczemy i suszymy. Na patelni rozgrzewamy masło, wrzucamy przetarty czosnek i podsmażamy. Dodajemy szpinak i chwilę smażymy, aż zwiędnie. Doprawiamy solą i pieprzem.

Krok 3
Następnie dodajemy śmietankę Łaciatą i ser pokruszony. Trzymamy na ogniu jeszcze około 2 minuty aż ser się rozpuści. Posypujemy całość mąką, mieszamy i zagotowujemy. Na koniec dodajemy gałkę muszkatołową.

Krok 4
Na upieczonego kurczaka wlewamy sos i mieszamy. Możemy dodać kilka pomidorków koktajlowych pokrojonych na połówki.

Komentarze

0 opublikowane komentarze

Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.