Kurczak w sosie śmietanowo-szpinakowym

4.33
Oceń przepis:
Czas

Do 1h

Poziom trudności

Łatwe

Porcje

4

Alergeny pokarmowe:

Białko mleka krowiego

Składniki

Składniki:

- 400 g filetów z kurczaka

- ½ ząbka czosnku

- ¼ łyżeczki pieprzu

- ¼ łyżeczki soli

- 2 łyżeczki oliwy

- 1 łyżeczka soku z cytryny

- 4 pomidorki koktajlowe (opcjonalnie)

Sos szpinakowy:

- ok. 150 g szpinaku

- 2 łyżeczki masła

- ½ ząbka czosnku

- 100 ml Śmietanki Łaciatej 30%

- 40 g sera gorgonzola

- ½ łyżeczki mąki pszennej

- ½ łyżeczki mąki ziemniaczanej

- ¼ łyżeczki gałki muszkatołowej

Przygotowanie

Krok 1
  • Piekarnik nagrzewamy do 190 stopni C. Filety z kurczaka myjemy i oczyszczamy. Kroimy na mniejsze kawałki. Doprawiamy solą i pieprzem, nacieramy startym czosnkiem oraz oliwą i cytryną. Wkładamy do naczynia żaroodpornego.
Krok 2
  • Do nagrzanego piekarnika wkładamy kurczaka i pieczemy przez 35 minut. Szpinak płuczemy i suszymy. Na patelni rozgrzewamy masło, wrzucamy przetarty czosnek i podsmażamy. Dodajemy szpinak i chwilę smażymy, aż zwiędnie. Doprawiamy solą i pieprzem.
Krok 3
  • Następnie dodajemy śmietankę Łaciatą i ser pokruszony. Trzymamy na ogniu jeszcze około 2 minuty aż ser się rozpuści. Posypujemy całość mąką, mieszamy i zagotowujemy. Na koniec dodajemy gałkę muszkatołową.
Krok 4
  • Na upieczonego kurczaka wlewamy sos i mieszamy. Możemy dodać kilka pomidorków koktajlowych pokrojonych na połówki.

Komentarze

Opublikowane komentarze: 0