Szynka pieczona w glazurze morelowej z goździkami

Przepięknie się prezentuje! Nie sposób nie zauważyć jej na świątecznym stole! Idealna na wielkie okazje i przyjęcia. Z pewnością przyciągnie wzrok, a i smakiem nie zawiedzie.

Danie: Obiad

Osób: 6

Czas: Powyżej 1h

Poziom trudności: Średnie

Alergeny: Gluten

Danie: Obiad

Osób: 6

Czas: Powyżej 1h

Poziom trudności: Średnie

Alergeny: Gluten


Ocena

5.00/5

Oceń przepis

Ocena

5.00/5

Oceń przepis

Składniki:

  • 2 kg szynki wieprzowej
  • 4 łyżki konfitury morelowej
  • 30 goździków
  • 2 szklanki piwa imbirowego
  • 1 łyżka kolorowego pieprzu świeżo zmielonego
  • 1 łyżka soli
  • 1 łyżeczka imbiru
  • 2 łyżki miodu

Przygotowanie

Krok 1

Piwo imbirowe wlewamy do garnka, dodajemy sól, pieprz i 5 goździków. Dodajemy szynkę i dusimy na wolnym ogniu pod przykryciem ok. 3 godziny, co jakiś czas obracając mięso, aby równo doszło. Po tym czasie mięso odcedzamy i studzimy.



Krok 2

Szynkę nacieramy konfiturą wymieszaną uprzednio z miodem i imbirem. Nacinamy w kratkę i wbijamy resztę goździków.



Krok 3

Pieczemy bez przykrycia 50 minut w temperaturze 190°C, by zarumienić skórkę.



Krok 4

Następnie pieczemy pod przykryciem ok. 2,5 godziny w temperaturze 170°C. Po upieczeniu zostawiamy mięso jeszcze na 1 godzinę w ciepłym piekarniku.



Dodaj komentarz

1 opublikowane komentarze

Niezapominajka

Opublikowany: 2018-01-20 20:58:00

Podoba mi się ten przepis, szyneczka wygląda bardzo apetycznie.

Odpowiedz

Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.